Festival Dilema Veche: Proiecție de film clasic românesc- Secvenţe, la Palatul Principilor din Alba Iulia
Una dintre cele mai de succes proiecții de film a Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia a avut loc aseară, 31 august, în curtea interioară a Palatului Principilor, cu un film clasic românesc de excepție – „Secvenţe” de Alexandru Tatos.
“Alegerea făcută de organizatorii Festivalului de a prezenta tocmai acest film nu este una întâmplătoare. Critica de specialitate consideră că cei care au pus, înainte de 1989, bazele cinematografiei româneşti moderne, din care îşi trage seva – direct, spun unii, doar întâmplător, spun alţii – Noul Val a cinema-ului românesc actual sunt: Lucian Pintilie (prin „Reconstituirea”), Mircea Daneliuc (prin „Probă de microfon”) şi Alexandru Tatos (prin: „Secvenţe”).
Ei au „indicat calea: cinematograful adevărat era (= nu putea fi decât) acel cinema care ia pulsul actualităţii, intervenind în realitatea trucată a epocii cu intensitatea unei camere-laser ce arde rece straturile protectoare ale acesteia, mergând până la adevărul (netrucat) din spatele lor.”, notează Alex Leo Şerban („Cele două bătăi de pleoapă ale modernităţii”), chiar dacă „nici Daneliuc, nici Pintilie (și nici Tatos) nu renunţă la decupajul analitic, adică la normele modului clasic de a povesti în imagini cinematografice.”, continuă Andrei Gorzo („Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu”).
„Secvenţe” este cel mai rezonant film al lui Alexandru Tatos. Realizat în 1982, dar destul de puţin rulat înainte de 1989 din cauza piedicilor puse de autorităţi, pelicula face parte din filmografia densă a regizorului, care mai enumără: „Mere roşii”, „Duios Anastasia trecea”, „Casa de pe câmpuri”, „Fructe de pădure”, „Secretul armei… secrete” şi multe altele.
Format din două scurt-metraje şi de un mediu-metraj („Telefonul”, „Prospecţia”, „Patru palme”), aflate însă în legătură, filmul îşi plasează acţiunea „chiar în mijlocul facerii unui film, cu personajele lui – de la regizor la actori şi figuranţi – jucând, rând pe rând, «rolurile» din faţa şi din spatele ecranului şi descoperind, în cursul acestui proces, că rolurile din viaţa reală sunt infinit mai greu de jucat.” (Alex Leo Şerban – „Cele două bătăi de pleoapă ale modernităţii”).
Din distribuţie fac parte: Mircea Diaconu, Geo Barton, Ion Vâlcu, Emilia Dobrin, Dragoş Pâslaru, Costică Drăgănescu, Luminiţa Gheorghiu şi însuşi regizorul, precum şi directorul de imagine.”
Sursa: www.cinemarx.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan