Festival Dilema Veche: Proiecție de film clasic românesc- Secvenţe, la Palatul Principilor din Alba Iulia
Una dintre cele mai de succes proiecții de film a Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia a avut loc aseară, 31 august, în curtea interioară a Palatului Principilor, cu un film clasic românesc de excepție – „Secvenţe” de Alexandru Tatos.
“Alegerea făcută de organizatorii Festivalului de a prezenta tocmai acest film nu este una întâmplătoare. Critica de specialitate consideră că cei care au pus, înainte de 1989, bazele cinematografiei româneşti moderne, din care îşi trage seva – direct, spun unii, doar întâmplător, spun alţii – Noul Val a cinema-ului românesc actual sunt: Lucian Pintilie (prin „Reconstituirea”), Mircea Daneliuc (prin „Probă de microfon”) şi Alexandru Tatos (prin: „Secvenţe”).
Ei au „indicat calea: cinematograful adevărat era (= nu putea fi decât) acel cinema care ia pulsul actualităţii, intervenind în realitatea trucată a epocii cu intensitatea unei camere-laser ce arde rece straturile protectoare ale acesteia, mergând până la adevărul (netrucat) din spatele lor.”, notează Alex Leo Şerban („Cele două bătăi de pleoapă ale modernităţii”), chiar dacă „nici Daneliuc, nici Pintilie (și nici Tatos) nu renunţă la decupajul analitic, adică la normele modului clasic de a povesti în imagini cinematografice.”, continuă Andrei Gorzo („Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu”).
„Secvenţe” este cel mai rezonant film al lui Alexandru Tatos. Realizat în 1982, dar destul de puţin rulat înainte de 1989 din cauza piedicilor puse de autorităţi, pelicula face parte din filmografia densă a regizorului, care mai enumără: „Mere roşii”, „Duios Anastasia trecea”, „Casa de pe câmpuri”, „Fructe de pădure”, „Secretul armei… secrete” şi multe altele.
Format din două scurt-metraje şi de un mediu-metraj („Telefonul”, „Prospecţia”, „Patru palme”), aflate însă în legătură, filmul îşi plasează acţiunea „chiar în mijlocul facerii unui film, cu personajele lui – de la regizor la actori şi figuranţi – jucând, rând pe rând, «rolurile» din faţa şi din spatele ecranului şi descoperind, în cursul acestui proces, că rolurile din viaţa reală sunt infinit mai greu de jucat.” (Alex Leo Şerban – „Cele două bătăi de pleoapă ale modernităţii”).
Din distribuţie fac parte: Mircea Diaconu, Geo Barton, Ion Vâlcu, Emilia Dobrin, Dragoş Pâslaru, Costică Drăgănescu, Luminiţa Gheorghiu şi însuşi regizorul, precum şi directorul de imagine.”
Sursa: www.cinemarx.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a