Fermierii români primesc de la APIA diferenţa de 70 de euro la subvenţia pe suprafaţă. Urmează ajutoarele naţionale tranzitorii, de aproape 20 de euro pe hectar
De marţi, 20 ianuarie, fermierii au început să primească diferenţa de 70 de euro pe hectar din schema unică pe suprafață aferentă anului 2014, iar în perioada imediat următoare vor intra în conturi și ajutoarele naționale tranzitorii de aproape 20 de euro pe hectar, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
Citeşte şi: Reguli noi pentru a primi subvenţia pe suprafaţă de la APIA
“Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit în perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2014 circa 641 de milioane de euro, reprezentând plățile în avans aferente Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) 2014 către 1.001.417 fermieri, respectiv 98% din totalul cererilor depuse în campania 2014, iar diferența de 726 de milioane de euro va fi plătită fermierilor în perioada imediat următoare, conform etapelor procedurale impuse de prevederile regulamentelor comunitare în vigoare. Cuantumul SAPS care va fi acordat fermierilor în această perioadă este de 70,38 euro/hectar, suplimentar față de avansul de 69 euro/hectar, plătiți deja în avans, iar cel al ajutoarelor naționale tranzitorii pentru culturile în teren arabil este de 19,81 euro/ hectar”, a spus Turtoi.
APIA a demarat, pe 20 ianuarie, procedurile de efectuare a plății finale pentru SAPS 2014. Suma totală ce poate fi acordată de România pentru SAPS a fost reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăților directe unice pe suprafață, plăților separate pentru zahăr și plăților specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, la care s-a aplicat o reducere liniară, necesară pentru a asigura efectuarea plății pentru întreaga suprafață eligibilă depusă de fermieri.
Plafonul financiar alocat României din FEGA pentru Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) în Campania 2014 este în valoare de 1,367 miliarde euro, APIA urmând să efectueze restul de plată în valoare de 726 milioane de euro începând cu data de 20 ianuarie 2015.
Cursul de schimb utilizat la efectuarea plăților este de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 01 octombrie 2014.
Potrivit sursei citate, în perioada imediat următoare, APIA va acorda către fermieri și plățile aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (fostele PNDC) în sectorul vegetal pentru care s-au depus cereri în cursul campaniei 2014. Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii pentru culturile în teren arabil este de 19,81 euro/ hectar și a fost reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 1171 din 29 decembrie 2014.
Totodată, pentru stimularea activității în unele sectoare cu potențial de piață, precum și pentru creșterea suprafețelor cultivate cu in și cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, aceste ajutoare se suplimentează cu plăți reprezentând ajutoare naționale tranzitorii specifice, decuplate de producție, astfel: in și cânepă pentru fibră— 17,45 euro / hectar; hamei — 335,00 euro / hectar; tutun— 1.280,19 euro / hectar; sfeclă de zahăr — 84,78 euro/hectar.
Suprafața pentru care se acordă aceste plăți este de 6,8 milioane hectare, aferentă unui număr de 806.000 solicitanți, iar sumele totale necesare aplicării schemei de ajutoare naționale tranzitorii în sector vegetal sunt de 140,5 milioane de euro și reprezintă contribuție publică de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2015.
Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342 din 1 octombrie 2014.
Sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii