Rămâi conectat

Politică Administrație

Fermierii din România încasează subvenţii de 4 ori mai mici decât cei din… Malta!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Subvenţii cu mult mai mici pentru fermierii români decât media europeană

Fermierii români sunt nemulțumiți de politica agricolă inechitabilă promovată de Bruxelles, deoarece există diferențe mari între plata pe suprafață de care beneficiază, de exemplu, fermierii din Malta, unde este cea mai mare subvenție, și plata care li se dă fermierilor români.

Citeşte şi: Mii de fermieri din Alba vor rămâne fără subvenția APIA în acest an. Cine este de vină?

Care este motivul? Subvențiile au fost acceptate de România la negocierile din Comisia Europeană ca plată pe suprafață, pe când ceilalți fermieri europeni încasează plata pe exploatație. România nu a putut negocia o plată pe exploatație pentru că terenul este fărâmițat, predomină suprafețele foarte mici de teren și, în consecință, s-a acceptat plata pe suprafață, la 1 ha. În Uniunea Europeană media este de 16 – 17 ha. Nici datele statistice nu au favorizat deloc România. Exploatațiile agricole mici și multe fac ca la nivel național să fie diminuată producția la hectar.

Citeşte şi: Fermierii nu vor mai trebui să-şi facă obligatoriu PFA pentru obţinerea subvențiilor!

Nici acum România nu depășește o producție medie la grâu de 3.500-3.700 kg/ha, ceea ce este foarte puțin, în condițiile în care sunt fermieri mari care obțin peste 8 tone/ha. Din anul 2018 se va schimba situația, subvențiile vor fi acordate pe fermă. Aceasta doar în condițiile în care planul de cadastrare a tuturor terenurilor agricole, demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale, nu va fi un eșec. Fără cadastrare însă suntem în pericol de a pierde banii de la UE. Subvențiile date fermierilor din țările membre UE diferă de la țară la țară. Nu există o politică unitară în acest sens.

Citeşte şi: Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii agricultori prin PNDR 2014-2020

La nivelul anului 2014, media subvenției pe suprafață (SAPS) în Uniunea Europeană era de aproximativ 270 euro/ha. Iată cum arată un clasament: l600 euro/ha primesc fermierii din Malta; l459 euro/ha, Olanda; l418 euro/ha, Grecia; l394 euro/ha, Italia; l291 euro/ha, Franța; l222 euro/ha, Marea Britanie; l212 euro/ha, Polonia. Fermierii noștri primesc mai puțin decât fermierii polonezi. În anul 2013, plata pe suprafață pe care au primit-o fermierii români a fost de 137 euro/ha, iar pentru 2014, rotunjită, suma a ajuns la aproximativ 157 euro/ha, arată o statistică a serviciilor de Autorizare Plăți în Agricultură, din APIA, făcută la nivelul anului 2014.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea