Rămâi conectat

Editorial

Fenomenul Piaţa Universităţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Fenomenul Piaţa Universităţii a fost şi rămâne cel mai puternic manifest democratic şi anticomunist al societăţii civile româneşti după Revoluţia din 1989. El a început în Piaţa Universităţii la 22 aprilie 1990 şi s-a sfârşit la 15 iunie 1990, această piaţă fiind declarată zonă liberă de neocomunism. Desigur că atunci, în anii ’90, era o atmosferă cu adevărat magică, o atmosferă în care toţi de acolo erau uniţi şi demni. În piaţă se perindau oameni de diferite categorii sociale: studenţi, pictori, actori, muzicieni, scriitori, revoluţionari şi cu toţii vorbeau de o Românie fără pată şi fără comunişti. Era şi foarte multă mizerie şi foarte multă „golănie” descrisă foarte frumos în imnul golanilor de Cristi Paţurcă sau de alte cântece ale lui Valeriu Sterian. Fenomenul Piaţa Universităţii a condus la mineriadele lui Miron Cozma iar studenţii Marian Munteanu, Sorin Drăgoi şi mulţi alţii ca ei, au fost învinşi de forţă şi brutalitate dar au salvat democraţia de atunci. Desigur că toţi preşedinţii României au trecut prin Piaţa Universităţii şi aş aminti pe primul preşedinte al României post-decembriste, Ion Iliescu. Piaţa Universităţii l-a primit cu entuziasm şi pe preşedintele Emil Constantinescu dar din păcate şi acesta a fost învins de „sistem”. Piaţa Universităţii l-a primit şi pe preşedintele actual, Traian Băsescu, cu mare entuziasm în prima şi la începutul celei de-a doua legislaturi dar se pare că acum Piaţa este „dezamăgită” de preşedinte.
Scânteia a pornit de la demisia doctorului Raed Arafat şi de la noua lege a sănătăţii care nemulţumeşte profund populaţia sărăcită a României. Când populaţia aude de „privatizare” în 2012 „ia foc” fiindcă de la Revoluţie încoace ne-am tot privatizat până ne-am vândut toată ţara: curentul, gazul, petrolul, aurul verde – lemnul şi alte resurse vitale pentru noi şi generaţiile următoare de români, fără să fie înnobilate de muncă românească. Intrând în UE românii au crezut că de acolo vor veni nişte „îngeri protectori” care ne vor salva. Dar au văzut altceva: nu îngeri ci oameni de pradă care jefuiesc România cu ajutorul clasei politice.
Declaraţia preşedintelui României pe toate „sticlele” televizoarelor care spune că un medic numit Raed Arafat, pe care l-a decorat în urmă cu aproximativ un an de zile şi care este şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii este de stânga şi împotriva legii sanitare, este curioasă şi chiar stupefiantă. Sincer, nu mă aşteptam la această enormă greşeală la un politician aşa de versat ca domnul preşedinte, transformând declaraţia în scânteie care declanşează şi reînvie spiritul revoluţionar al Pieţei Universităţii. Ai senzaţia că ţara „arde” începând de la Cluj, Oradea, Craiova, Bistriţa, Alba Iulia, Timişoara şi Bucureşti strigându-se slogane pe care nu aş vrea să le redau şi cerând insistent demisia preşedintelui Traian Băsescu care cred ei, cei de pe stradă, că ar rezolva problemele României. Cei care se luptă şi sunt violenţi sunt tineri, chiar puşti, care dau cu pietre, cu coşurile strivite de gunoi, cu gardurile jandarmilor, cu artificii şi petarde, cu focuri aprinse pe trotuare şi chiar cu gaze lacrimogene date de jandarmi. Protestatarii declară că trăiesc în sărăcie şi mai ales în tăcere într-un sistem în care cei ce conduc ţara nu acceptă nici o ieşire, nici o salvare din această prăpastie fără fund.
Din păcate „tăcerea” preşedintelui nu este binevenită ci chiar periculoasă pentru escaladarea violenţei şi a tensiunilor negative şi rău-făcătoare. Acuzaţiile de dictatură nu cred că stau în picioare, fiindcă nu am văzut pe nimeni omorât prin închisori sau la comandă. Nu cred că suntem într-o dictatură dar cred că este momentul să nu mai punem în pericol democraţia şi să conlucrăm cu toţii pentru binele României. Este momentul ca partidele politice să facă un pact de neagresiune pentru problemele vitale ale ţării şi aici aş aminti educaţia, sănătatea care ar trebui să fie respectate de toate partidele politice. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Dr. Mircea FRENŢIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea