Fenomenul „fals pozitiv”, în județul Alba: Din 114 teste pozitive la consumul de droguri, doar 37 au fost confirmate la analize, în anul 2023
Informațiile prezentate indică că există preocupări cu privire la precizia și acuratețea testelor antidrog efectuate de către Poliția Rutieră din România.
Mai multe Inspectorate Județene de Poliție au fost întrebate cu privire la numărul de teste antidrog fals pozitive, iar unele au furnizat date care indică o proporție semnificativă de rezultate incorecte.
De exemplu, „Nu deținem datele în forma solicitată”, a răspuns şi IPJ Alba. Dar când a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Judeţean, Poliţia a furnizat informațiile complete autorităţilor locale.
Conform documentului de pe site-ul CJ Alba, anul trecut au fost efectuate 310 testări, iar 114 au avut rezultat pozitiv. Ulterior, la analizele de laborator, numai 37 de rezultate au fost confirmate: „30 pozitive în sânge şi urină, două pozitive numai în sânge şi 5 pozitive numai în urină”. Asta înseamnă că restul rezultatelor pozitive la testarea antidrog, 77 (68%), erau fals pozitive. IPJ Alba foloseşte aparate AquilaScan.
Citește și: Bărbat de 31 de ani, din Ocna Mureș, bănuit că a condus sub influența substanțelor psihoactive: S-a ales cu dosar penal
Şi IPJ Bihor a refuzat să comunice câte rezultate sunt fals pozitive. Dar, la începutul acestui an, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea preciza că din 144 de dosare deschise în perioada 2021- ianuarie 2023, pentru conducere sub influenţa drogurilor, „33 au fost clasate după ce rezultatele analizelor le-au infirmat pe cele preliminare furnizate de testele antidrog ale poliţiştilor”. Asta înseamnă că 23% din rezultatele drugtestelor poliţiei erau fals pozitive.
În august anul acesta, deputatul Cătălin Teniță a trimis o interpelare ministrului de interne, Cătălin Predoiu, întrebându-l şi „câte teste la șoferi și alți participanți la trafic au fost false pozitive, adică au fost găsite pozitive cu aparatul portabil, dar nu și la testul de sânge la Institutul de Medicină Legală”.
Deputatul a primit răspunsul şablon. „Baza de date de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române nu este structurată, astfel încât să fie extrase datele solicitate de dumneavoastră”, a precizat ministrul de interne.
În același document, ce poartă şi parafa secretarului de stat Bogdan Despescu, se mai precizează că „Poliţia Română are în permanentă atenţie dotarea structurilor de poliţie cu mijloace tehnice de o cât mai bună acurateţe”.
Răspunsurile primite de la instituțiile implicate, cum ar fi Ministerul de Interne și Inspectoratele Județene de Poliție, sugerează că există o lipsă de transparență și furnizarea incompletă a datelor solicitate.
Singurele date oferite de Poliția Română sunt cele care arată câte constatări de conducere sub influența unor substanțe psihoactive au făcut pe ultimii 3 ani:
în anul 2021, 1.535 de constatări
în anul 2022, 2.866 de constatări
în primele 8 luni ale anului în curs, 2.187.
Toate aceste constatări ale poliției trebuie să treacă prin filtrul analizelor de laborator, înainte ca dosarele șoferilor să fie poată fi trimise în judecată sau clasate.
Sursa: Libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Vremea va fi caldă în următoarele zile, iar în unele zone temperaturile vor depăși media multianuală, anunță meteorologii în prognoza pentru următoarele două săptămâni publicată […]