Fenomen astronomic deosebit pe cerul României: Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil miercuri dimineaţa și din țara noastră
Fenomen astronomic deosebit pe cerul României: Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil miercuri dimineaţa și din țara noastră
Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord şi America de Sud marţi seara şi în Africa şi Europa, miercuri dimineaţa.
La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de News.ro.
Miercuri, 18 septembrie, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3.39 şi se va încheia la ora 7.05.
Citește și: Calendarul complet al evenimentelor astronomice 2024: Eclipse de soare și de lună, ploi de stele și alte fenomene
Maximul eclipsei va fi la ora 5.44.
”Eclipsa se produce în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, marți spre miercuri, când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. Pe tot parcursul nopții, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.
Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03:39.
acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului, însă, începând cu ora 05:30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul se va produce la ora 05:44, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 06:16 și din penumbră la ora 07:05. La București, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră.” – a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a ei şi pare să o înghită.
Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, va apărea puţin mai mare pe cer.
„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va fi puţin mai slabă”, a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta.
Pământul, luna şi soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Această eclipsă de lună este a doua şi ultima a anului, după o uşoară întunecare în martie.
În aprilie, o eclipsă totală de soare a învăluit în întuneric anumite oraşe din America de Nord.
Pentru a vedea o eclipsă de lună nu este nevoie de protecţie specială a ochilor. Observatorii pot privi luna cu ochiul liber sau pot opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai de aproape.
„Pentru a observa micşorarea subtilă a lunii în timp, puteţi sta afară câteva ore sau puteţi face observaţii de mai multe ori pe parcursul serii”, a declarat KaChun Yu, curator la Muzeul de Ştiinţă şi Natură din Denver.
„De la un minut la altul, s-ar putea să nu vedeţi prea multe”, a spus Yu.
Pentru o privelişte a Lunii mai uimitoare, observatorii cerului îşi pot stabili calendarul pentru 13 martie.
Luna va fi complet eclipsată de umbra Pământului şi va fi vopsită în roşu de lumina solară care este filtrată prin atmosfera Pământului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan