Rămâi conectat

Actualitate

Fenomen astronomic deosebit pe cerul României: Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil miercuri dimineaţa și din țara noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fenomen astronomic deosebit pe cerul României: Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil miercuri dimineaţa și din țara noastră

Spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord şi America de Sud marţi seara şi în Africa şi Europa, miercuri dimineaţa.

La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de News.ro.

Miercuri, 18 septembrie, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3.39 şi se va încheia la ora 7.05.

Citește și: Calendarul complet al evenimentelor astronomice 2024: Eclipse de soare și de lună, ploi de stele și alte fenomene

Maximul eclipsei va fi la ora 5.44.

”Eclipsa se produce în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, marți spre miercuri, când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. Pe tot parcursul nopții, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03:39.

acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.

În apropierea maximului, însă, începând cu ora 05:30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul se va produce la ora 05:44, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 06:16 și din penumbră la ora 07:05. La București, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră.” – a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a ei şi pare să o înghită.

Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, va apărea puţin mai mare pe cer.

„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va fi puţin mai slabă”, a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta.

Pământul, luna şi soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Această eclipsă de lună este a doua şi ultima a anului, după o uşoară întunecare în martie.

În aprilie, o eclipsă totală de soare a învăluit în întuneric anumite oraşe din America de Nord.

Pentru a vedea o eclipsă de lună nu este nevoie de protecţie specială a ochilor. Observatorii pot privi luna cu ochiul liber sau pot opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai de aproape.

„Pentru a observa micşorarea subtilă a lunii în timp, puteţi sta afară câteva ore sau puteţi face observaţii de mai multe ori pe parcursul serii”, a declarat KaChun Yu, curator la Muzeul de Ştiinţă şi Natură din Denver.

„De la un minut la altul, s-ar putea să nu vedeţi prea multe”, a spus Yu.

Pentru o privelişte a Lunii mai uimitoare, observatorii cerului îşi pot stabili calendarul pentru 13 martie.

Luna va fi complet eclipsată de umbra Pământului şi va fi vopsită în roşu de lumina solară care este filtrată prin atmosfera Pământului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea