Femeile ar putea să se pensioneze mai repede în anumite condiții – proiect adoptat de senatori
Senatorii au adoptat, recent, un act normativ care prevede că femeile se pot pensiona mai repede dacă au născut cel puțin trei copii înainte de 1 decembrie 1990, i-au crescut până la vârsta de 10 ani, și au efectuat stagiul complet de cotizare.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată luni de Senat, ca primă Cameră sesizată. Astfel, pentru a se aplica, documentul mai trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.
Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme, potrivit proiectului. Totuşi, regula se va aplica doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare.
„Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, până la data de 01.10.1990, şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare (…)”, este menţionat în act.
Mai exact, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi. Aceasta nu va putea fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de Legea pensiilor sau de legile speciale, iar vârsta de pensionare diminuată nu va putea fi mai mică de 55 de ani.
În expunerea de motive anexată proiectului de lege scrie că, în anul 2002, în vechea Lege a pensiilor a fost introdusă posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii. Însă aceasta a fost eliminată odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, astfel că s-a creat o nedreptate.
„Prin adoptarea Legii nr. 263/2010, această prevedere a fost eliminată şi s-a creat o nedreptate şi o discriminare. Deoarece femeile care au născut şi care au crescut mai mulţi copii şi care au ieşit la pensie, în baza actului normativ menţionat mai sus (Legea nr. 338/2002 – n. red.), au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au ieşit sau care urmează să iasă la pensie în baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiază de prevederile menţionate mai sus. Prin eliminarea prevederii în cauză nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie. Mai mult, înainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi postnatal, însumând 126 de zile”, arată iniţiatorul propunerii.
În prezent, stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea nr. 263/2010 este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Însă, deoarece atingerea stagiului se face printr-o creştere eşalonată, anumite persoane trebuie să realizeze un stagiu complet mai mic. (De exemplu, în cazul unei femei născute în octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani şi trei luni, asfel că pensia pentru limită de vârstă poate fi obţinută în ianuarie 2016.)
Propunerea legislativă va ajunge în perioada următoare la Camera Deputaţilor (forul decizional) pentru a intra în procedura de dezbatere şi adoptare.
Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de deputați, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. (V.N.)
Sursa Avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]