Femeia din Zlatna care a furat 1 milion de euro de la clienții CEC și i-a donat la săraci, a scăpat de al doilea dosar. Faptele s-au prescris
Femeia din Zlatna care a furat 1 milion de euro de la clienții CEC și i-a donat la săraci, a scăpat de al doilea dosar. Faptele s-au prescris
Femeia care a provocat un prejudiciu de circa un milion de euro CEC Bank, prin sustragerea banilor în decurs de mai mulţi ani de la clienţii agenţiei din oraşul Zlatna, a scăpat de al doilea dosar penal. Decizia Curții Constituționale privind termenele de prescripție a ajutat-o pe Elena Meteșan să nu revină la închisoare.
Femeia a fost angajata CEC până în 2016 şi este acuzată de săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, adică falsificarea unui număr de 368 de documente interne ale băncii.
„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
După aproximativ 1 an de judecată, instanța de fond a constatat că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal. ”Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel.
Obligată să plătească o sumă uriașă
Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Bani delapidaţi au fost plătiţi, în final, de către CEC Bank către 168 de clienţi care şi-au pierdut sumele depuse în conturi.
Un număr de 129 de clienţi nu au fost despăgubiţi, iniţial, pentru că nu deţineau documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le-au solicitat. Cea mai mare parte a acestora au acţionat în judecată bancă şi au obţinut în justiţie despăgubirile solicitate. Şi în prezent, la mai bine de cinci ani de la scandal, încă mai sunt procese în derulare pe rolul instanţelor din Alba.
În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.
Femeia a fost angajată a agenţiei CEC Bank din Zlatna unde administra conturile a sute de clienţi. La unii le-a luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora nu a mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă şi i le-au predat ei. Timp de 10 ani a manevrat banii astfel încât nimeni nu s-a prins de delapidarea uriaşă pusă la cale de aceasta. În 2016, însă, un client a constatat că nu mai are niciun leu în cont şi a sesizat poliţia.
„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia are 61 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | CARAMBOL în Alba Iulia: 16 autoturisme s-au tamponat în zona podului de la Partoș. Trafic îngreunat
CARAMBOL în Alba Iulia: 16 autoturisme s-au tamponat în zona podului de la Partoș. Trafic îngreunat Un accident rutier s-a produs în dimineața zilei de marți, 19 noiembrie 2024, în Alba Iulia, în zona podului de la Partoș. Citește și: UPDATE VIDEO | ACCIDENT rutier GRAV în Alba Iulia: Fetiță de 10 ani, lovită pe […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii