Femeia din Zlatna care a furat 1 milion de euro de la clienții CEC și i-a donat la săraci, a scăpat de al doilea dosar. Faptele s-au prescris
Femeia din Zlatna care a furat 1 milion de euro de la clienții CEC și i-a donat la săraci, a scăpat de al doilea dosar. Faptele s-au prescris
Femeia care a provocat un prejudiciu de circa un milion de euro CEC Bank, prin sustragerea banilor în decurs de mai mulţi ani de la clienţii agenţiei din oraşul Zlatna, a scăpat de al doilea dosar penal. Decizia Curții Constituționale privind termenele de prescripție a ajutat-o pe Elena Meteșan să nu revină la închisoare.
Femeia a fost angajata CEC până în 2016 şi este acuzată de săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, adică falsificarea unui număr de 368 de documente interne ale băncii.
„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
După aproximativ 1 an de judecată, instanța de fond a constatat că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal. ”Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel.
Obligată să plătească o sumă uriașă
Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie aceşti bani, dar neavând venituri s-a constatat că nu are cum să plătească uriaşa sumă. Bani delapidaţi au fost plătiţi, în final, de către CEC Bank către 168 de clienţi care şi-au pierdut sumele depuse în conturi.
Un număr de 129 de clienţi nu au fost despăgubiţi, iniţial, pentru că nu deţineau documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le-au solicitat. Cea mai mare parte a acestora au acţionat în judecată bancă şi au obţinut în justiţie despăgubirile solicitate. Şi în prezent, la mai bine de cinci ani de la scandal, încă mai sunt procese în derulare pe rolul instanţelor din Alba.
În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.
Femeia a fost angajată a agenţiei CEC Bank din Zlatna unde administra conturile a sute de clienţi. La unii le-a luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora nu a mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă şi i le-au predat ei. Timp de 10 ani a manevrat banii astfel încât nimeni nu s-a prins de delapidarea uriaşă pusă la cale de aceasta. În 2016, însă, un client a constatat că nu mai are niciun leu în cont şi a sesizat poliţia.
„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia are 61 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.
Știri recente din categoria Ştirea zilei
L-ați văzut? Un bărbat din Alba a plecat de acasă și nu s-a mai întors la domiciliu
L-ați văzut? Un bărbat din Alba a plecat de acasă și nu s-a mai întors la domiciliu
Potrivit IPJ Alba, în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 20,00, Secția 5 Poliție Rurală Blaj a fost sesizată de către o femeie din Roșia de Secaș, județul Alba, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, vecinul ei, Cornel PĂCURAR, în vârstă de 67 de ani, a plecat de la domiciliul său și nu a mai revenit.
Bărbatul are următoarele semnalmente:
170 cm înălțime
constituție robustă
față ovală
păr scurt, șaten
ochi căprui
La momentul dispariție, purta palton de culoare neagră, pantaloni de culoare neagră și încălțăminte de culoare gri.
Bărbatul a fost dat în urmărire, iar polițiștii desfășoară activități de căutare.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Actualitateacum 7 ore
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România