Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Farmacia de pe marginea drumului: podbalul – una dintre primele plante de primăvară, bună la toate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Încă din a doua parte a acestei luni, pe colinele mai umbroase, în văgăunele umede şi pe malurile pâraielor, se aprind nişte luminiţe galbene, care se văd de departe. Sunt florile de podbal, prinse pe tulpiniţe rozalii şi solzoase, parcă acoperite cu şiţă, precum casele ţărăneşti. Mai târziu, florile se transformă în biluţe albe, pufoase, iar apoi apar şi frunzele. Podbalul este una dintre plantele medicinale folosite de mii de ani de doctorii populari, dar şi de somităţi în ştiinţa medicală, ca Hipocrate, Dioscoride, Plinius, Avicena. Toţi au evidenţiat calităţile terapeutice ale plantei care ajută în vindecarea bolilor pielii şi ale aparatului respirator.
Cercetările medicale contemporane le-au dat dreptate învăţaţilor antici. În frunzele de podbal au fost descoperite vitamina C, inulina, carotenoide, acid tartric şi malic, mucilagiu şi multe altele. Infuziile şi decoctul din frunze au efecte antiinflamatoare şi emoliente datorită mucilagiului, care se prelinge pe mucoasele căilor respiratorii, formând o peliculă protectoare care atenuează procesele inflamatorii. Saponinele conţinute în plantă ajută la diluarea şi evacuarea mai uşoară a secreţiei căilor respiratorii produsă de viruşi sau microbi.
lRecoltarea podbalului
În medicina populară se folosesc florile fără codiţă şi frunzele cu codiţa scurtă. Nu se culeg frunzele foarte tinere, acoperite cu pufuşor, dar nici cele cu pete ruginite sau îngălbenite. Când ne ducem la cules de plante medicinale, mai ales după podbal, trebuie să avem o foarfecă, ca să nu scoatem din pământ planta cu rădăcina. Pentru uscare, frunzele se aşează cu partea albicioasă în sus, într-un strat subţire. Se păstrează trei ani, în cutii de carton, saci de hârtie sau în borcane cu filet. Pentru inhalarea fumului, frunzele veştejite se rulează în formă de ţigară. Fiecare frunză se leagă cu o aţă şi se usucă până devine fărâmicioasă. Frunzele se folosesc în stare proaspătă sau uscată, se prepară din ele suc, tinctură, ceai şi decoct. Terciul din frunze pisate se aplică pe bătături, răni, inflamaţii produse de lovituri.
lSucul de podbal
Frunzele proaspete de podbal se trec prin maşina de carne sau storcător. Terciul obţinut se strecoară prin pânză topită sau ciorap de damă. Bolnavii cu probleme gastrice trebuie să amestece sucul cu apa în care a fiert orez sau fulgi de ovaz.
lRecomandări
l Tuberculoză, colon inflamat, afecţiuni renale, gastrice şi ale vezicii urinare. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
l Guturai. Se picură suc în nas (2-3 picături), de 3 ori pe zi.
l Afecţiuni dermatologice, varice (vene inflamate). Se aplică tampoane înmuiate în suc.
lTinctura şi siropul de podbal
Pentru prepararea tincturilor se amestecă cantităţi egale din flori proaspete şi ţuică de 60 de grade. Se macerează la întuneric, închise ermetic, timp de 7 zile. Se iau 30-40 de picături, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. Au efect în toate formele de afecţiuni respiratorii. Din moşi-strămoşi se foloseşte o metodă de preparare a siropului de podbal: frunzele proaspete se aşează într-un borcan, alternând cu straturi de zahăr. Borcanul se închide ermetic (capacul se ermetizează cu lut sau ceara topită) şi se îngroapă în pământ sau se ţine în beci (la temperatură constantă). Când conţinutul borcanului devine o masă omogenă, se amestecă în proporţie de 2:1 (1 kg de preparat de frunze cu 500 g miere de albine). Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, pentru vindecarea de răceală şi tuse, dar se aplică şi pe răni, abcese, erizipel.
lFumigaţii cu podbal
l În afecţiunile aparatului respirator, frunzele uscate se răsucesc în formă de ţigară, se aprind şi se sting în aşa fel, ca să iasă fum ce trebuie inhalat. Procedeul se repetă de 4-5 ori pe zi.
lInfuzii şi fierturi cu podbal
Pentru răceală şi tuse: 3 linguri de frunze de podbal se fierb în 2 pahare de apă, până ce lichidul scade şi rămâne un pahar. Se bea câte o lingură la fiecare 2-3 ore. Are şi efect sudorific. lBronşită: se fierb 2-3 frunze de podbal, în 1/2 l de lapte. În decoct se adaugă şi un vârf de cuţit de untură de gâscă. Se bea lichidul cald, câte 50 ml, înainte de culcare. l Răceală: un pahar de flori uscate se infuzează cu apă clocotită, până când temperatura apei coboară la temperatura corpului (37-38 grade C). Infuzia se toarnă pe piept şi pe spatele bolnavului, apoi zonele respective se freacă cu un amestec din 150 ml ţuică şi o linguriţă de miere de albine. l Pneumonie: se amestecă bine 2 linguri de frunze de podbal şi 2 de muşeţel, precum şi câte o lingură de frunze de mesteacăn. Se iau trei linguri de amestec şi se infuzează în termos, cu 2 pahare de apă, timp de 5-6 ore. Se strecoară lichidul şi se bea încălzit, câte 150 ml, de 3 ori pe zi. l Astm bronşic: se amestecă câte 30 g de frunze de podbal, de pătlăgină şi muguri de pin, toate tocate mărunt. Se pun 4 linguri de amestec în 250 ml de apă rece, se infuzează 4 ore, apoi se pune vasul pe foc şi se aduce până la fierbere. După răcire, se bea lichidul în 3 reprize. lTuse: se amestecă în părţi egale flori şi frunze de podbal, flori de lumânărică, mierea-ursului şi pătlăgină îngustă. Se iau 2 linguriţe de amestec şi se opăresc cu 250 ml de apă. Se bea lichidul cald, înghiţitură de înghiţitură, 3 ceşti pe zi, îndulcit cu miere de albine. lAmigdalite. Se face gargară din infuzie de frunze de podbal. lAfecţiuni gastro-intestinale şi ale rinichilor: 20 g de frunze se infuzează într-un litru de apă fierbinte. Se bea câte 150 ml, de 4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. l Ulcer stomacal şi duodenal: 1. se bea suc proaspăt stors din frunze, câte o lingură, de 4-6 ori pe zi. 2. se prepară un amestec din părţi egale de frunze de podbal, urzică, pătlăgină, sunătoare şi coada-calului. Se iau 2 linguri de amestec, care se infuzează 2 ore, în 3 pahare de apă clocotită. Se bea câte 1/3-1/2 de pahar, cu 40 minute înainte de masă. l Hipertensiune: se amestecă 10 g de frunze de podbal, 5 g frunze de mesteacăn, 15 g fructe de păducel, 10 g rădăcină de lemn-dulce, 15 g seminţe de mărar, 15 g coada-calului şi 10 g de siminoc. Se infuzează o lingură rasă de amestec, în 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se stoarce bine şi se bea în 3 reprize, în timpul zilei, controlând tensiunea. lDureri de cap: se aplică pe frunte sau pe tâmple frunze proaspete de podbal cu partea netedă (fără pufuşor) spre piele şi se leagă cu un batic. Sau se fierb 5 g (o linguriţă) de frunze uscate, timp de 5-7 minute, în 250 ml de apă, şi se bea de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Festival de Romania 2024

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea