Rămâi conectat

Actualitate

Facturi la energie 2025: Cum îi va afecta liberalizarea pieței de energie electrică, de la 1 iulie, pe deținătorii de panouri fotovoltaice? Se poate vinde energie unui furnizor și cumpăra de la altul? Lămuriri de la ANRE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Facturi la energie 2025: Cum îi va afecta liberalizarea pieței de energie electrică, de la 1 iulie, pe deținătorii de panouri fotovoltaice? Se poate vinde energie unui furnizor și cumpăra de la altul? Lămuriri de la ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a transmis, vineri, o serie de informații, sub formă de întrebări și răspunsuri, despre ce ar trebui să știe prosumatorii. Mai exact, cum îi vor afecta liberalizarea pieței de la 1 iulie pe cei care produc energie electrică pentru consum propriu.

Sunt prosumator. Ce se schimbă pentru mine de la 1 iulie?

Răspuns ANRE: Dacă aveți un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleași clauze. În ceea ce privește prețul, dacă contractul dumneavoastră are termen de expirare după data de 1 iulie, ar trebui să vi se aplice prevederile și prețul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când vi se va transmite o nouă ofertă.

Dar s-a schimbat prețul de furnizare, nu mai este plafonat

Răspuns ANRE: Da, schema de plafonare a prețurilor la energie electrică s-a încheiat, dar drepturile prosumatorilor nu s-au modificat. Dacă aveți o putere instalată de până la 200 kW aveți dreptul la compensare cantitativă direct în factură, iar dacă ați produs mai multă energie decât ați consumat, puteți utiliza cantitatea de energie pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Practic, dacă energia electrică produsă în calitate de prosumator este egală cu energia electrică consumată de dumneavoastră, atunci nu ar trebui să fiți impactat de finalizarea schemei de plafonare-compensare. În cazul în care, balanța indică un auto-consum mai mare decât producția, atunci pentru diferență veți plăti prețul final pe care îl regăsiți în contractul de furnizare.

În cazul în care energia electrică produsă de dumneavoastră este cantitativ mai mare decât cea consumată în intervalul de facturare (de obicei lunar), prețul pe care îl veți primi pentru această energie ar trebui să fie egal cu prețul energiei electrice active din contractul de furnizare.

Citește și: Energia produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor ar putea fi utilizată și de locatari: Soluție inovatoare propusă de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România

Am o putere instalată mai mare de 200 kW. Ce se întâmplă în cazul meu?

Răspuns ANRE: Rămâne valabil ceea ce scrie în lege: pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW și până în 400 kW, furnizorii sunt obligați să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

După 1 iulie, kilowattul vândut de prosumator furnizorului mai este egal cu kilowattul cumpărat de furnizor de la prosumator?

Răspuns ANRE: Da, dacă puterea instalată este de până la 200 kW. Dacă aveți o putere instalată mai mare de 200 kW, atunci se aplică prevederile descrise la punctul 3.

Am găsit pe comparatorul ANRE o ofertă mai bună pentru mine în calitate de consumator. Pot să vând energie unui furnizor și să cumpăr de la altul?

Răspuns ANRE: Nu, calitatea de prosumator presupune același furnizor. Dacă doriți să vă schimbați contractul, atunci trebuie să vă analizați cu mare atenție balanța de energie electrică livrată versus energia electrică consumată. Adică este necesar să faceți un calcul dacă, per total, într-un an, aveți deficit sau surplus de energie electrică și să stabiliți ce este mai convenabil pentru dumneavoastră.

Cum aleg cel mai bun furnizor pentru mine?

Răspuns: ANRE vă pune la dispoziție un comparator de oferte: https://posf.ro/comparator?comparatorType=electric

România are peste 200 mii de prosumatori

Capacitatea totală de producție energie electrică a prosumatorilor aproape s-a dublat anul trecut, de la 1,3 GW la 2,4 GW, potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie. Din panourile solare de pe acoperișuri a fost livrată în rețeaua energetică națională o cantitate de 1,2 TWh, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.

Potrivit datelor ANRE, prosu­matorii au ajuns, la finalul primului trimestru, la o capacitate instalată de 2.567 MW față de 1.618 MW, în aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul prosuma­to­rilor a ajuns la pes­te 213 mii de membri, aproape dublu faţă de nivelul din 2024.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România Epidemia de singurătate este o criză globală. În era tehnologiei şi a comunicării, peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Potrivit statisticilor, oamenii suferă accidente cerebrale, atacuri de cord […]

Citește mai mult

Actualitate

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat Dezamăgiți de tot ceea ce se petrece actualmente în țara noastră, tot mai mulți români au ajuns să regrete vremurile în care România era o dictatură comunistă, în care cuvântul de ordine era sărăcia și represiunea. Cercetările […]

Citește mai mult

Actualitate

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face”

Ioana Oprean

Publicat

în

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face” „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea