Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fabrica de Arme Cugir Cocoşată de firmele „băieţilor deştepţi”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Fabrica de Arme Cugir are de plătit în următorii trei ani datorii de miliarde de lei vechi lunar către cel puţin 6 firme care până acum circa un an au prestat servicii către această unitate şi care în prezent se află în insolvenţă. Radu Roşian, administratorul special al Fabricii de Arme şi al Uzinei Mecanice Cugir îl acuză pe fostul director al Fabrici de Arme, Francisc Kudler, că a tolerat şi încurajat timp de peste 3 ani de zile jefuirea legală a statului prin externalizarea unor servicii şi semnarea unor contracte păguboase pentru unitatea pe care o conducea. Acuzaţiile grave au fost lansate vineri, 25 martie 2011, în cadrul conferinţei de presă a PDL Alba, organizaţie în care Radu Roşian deţine funcţia de vicepreşedinte.
*Datorii de 66 de miliarde de ei vechi eşalonate pe trei ani
Roşian spune că deşi la momentul actual Fabrica de Arme are contracte civile şi militare foarte bune pe piaţa internaţională (doar în urma unuia semnat săptămâna trecută cu o firmă din SUA unitatea urmând să câştige într-un an 9 milioane de dolari), Fabrica nu se poate dezvolta pentru că este „cocoşată” de datorii către fostele „firme căpuşă” în valoare de peste 66 de miliarde de lei vechi. „În mod normal ar trebui să fie lapte şi miere la Fabrica de Arme Cugir pentru că avem comenzi, am crescut preţurile dar, din păcate, vreau să vă informez că nu este aşa. După cum ştiţi, înainte o mare parte din producţia fabricii se făcea cu subcontractori, de celebrele firme căpuşă. Rezultatul este că după desfiinţarea firmelor şi trecerea personalului la Fabrica de Arme Cugir, fabrica a rămas cu o datorie faţă de aceste firme de 66 de miliarde de lei vechi. În toate aceste firme acţionar majoritar era domnişoara Marilena Sârbu, prietenă a fostului director general Francis Kudler. În momentul de faţă aceste datorii reprezintă un mare handicap pentru Fabrica de Arme pentru că noi avem eşalonări către aceste firme de miliarde de lei lunar. Tot ce am obţinut prin creştere de preţuri şi creştere de capacitate, în loc să folosim banii să ne dezvoltăm, să retehnologizăm producţia, noi trebuie să dăm la aceste firme între care se numără Kenarms, Sigan Prest, Product Prest, Mounting, Mecano Product, Forging. Aceste sunt toate firme făcute cu acordul fostului director general Francisc Kudler unde acţionar majoritar direct sau prin intermediul firmelor sale era domnişoara Marilena Sârbu”. Prin aceste firme se furniza forţa de muncă pentru Fabrica de Arme, spune Radu Roşian. „Din momentul în care eu vin şi-ţi dau forţa de muncă şi lucrez cu utilajele tale dar nu le opresc pentru că nu mă interesează că tu plăteşti curentul, energia, apa, gazul, sculele nu mă interesează că se rup, că tu le plăteşti.

Deci noi în loc să folosim forţa noastră de muncă, a fabricii, şi să ne gospodărim, le plăteam cât voaiu şi cât ne cereau şi pe lânga asta era şi risipa în floare. De-asta s-a ajuns la situaţia de astăzi a Fabricii”, a explicat Radu Roşian modalitatea de scurgere a banilor la Fabrica de Arme Cugir. Primul contract desfiinţat în 2009 a fost contractul de furnizare a energiei încheiat cu firma Termotecnica, după aceea cele de transport, şi apoi cele de furnizare a forţei de muncă. „Dacă astăzi firma ar pleca de la zero într-o piaţă capitalistă, cu economie normală, firma ar avea şanse nu să supravieţuiască ci să se şi dezvolte. Noi avem speranţe, chiar şi cu aceste eşalonări şi datorii pe care le avem, să mergem mai departe”, a mai spus administratorul special al U.M. şi F.A. Cugir.
*Control financiar de la Ministerul Finanţelor şi Romarm
Roşian spune că nu a făcut plângere la DNA sau în altă parte pentru că organul îndrituit să constate săvârşirea oricărei ilegalităţi în cheltuirea banului public, respectiv Curtea de Conturi, care anul trecut a întreprins un cotrol acolo, a absolvit vechea conducere de orice fel de cheltuială în afara legii. „În momentul de faţă se desfăşoară un control financiar de la Ministerul de Finanţe şi de la Romarm, şi am înţeles că unele dintre preţurile pe care Fabrica de Arme le avea stabilite cu aceste firme iniţial erau renegociate ulterior şi crescute şi de câte 3,4,5 ori. Toate aceste creşteri au fost semnate exclusiv de către fostul director general, fără să fie dezbătute cu directorul economic sau în Consiliul director”, a declarat Radu Roşian. El a spus că acele contracte la care a făcut referire nu sunt ilegale, însă cu siguranţă sunt profund imorale. Roşian spune că aşteaptă rezultatul controlului demarat pentru a vedea ce măsuri legale se pot lua.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025 Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a fost convocat luni, 23 decembrie 2024, în ședință ordinară începând cu ora 13:00. Pe ordinea de zi s-a aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea