Explicația logică pentru obiceiurile bizare ale pisicilor. Află de ce se comportă așa felina ta
Animalele domestice ce sunt alături de oameni de peste 9500 ani, pisicile, au de foarte multe ori comportamente foarte bizare. Ți-ai surprins vreodată pisica în timp ce dărâmă un obiect de pe dulap sau se cuibarea într-o cutie? Pentru toate aceste comportamente există o explicație logică.
Iată motivele din spatele celor 6 obiceiuri ciudate ale pisicilor:
Așezatul în cutii
Acest comportament e atât de frecvent, încât a ajuns una dintre cele mai cunoscute glume de pe Internet. Obieciul nu este limitat la cutii – orice spațiu mic atrage pisicile, precum coșurile mici și chiuvetele. Pisicilor le plac locurile înguste pentru că se simt în siguranță în interiorul lor.
Dacă s-ar afla în sălbăticie, și-ar găsi un loc ferit pentru a se proteja de prădători și pentru a se pregăti de ambuscadă, metoda preferata de vânătoare a felinelor mici.
„Mersul pe loc”
Atunci când o pisică frământă cu lăbuțele și toarce, ea apelează la un instinct pe care l-a dezvoltat încă din primele zile de viață. Conform studiilor, în momentul în care o pisică bea lapte, ea masează burta mamei ( sau „merge pe loc”) pentru a stimula producția de lapte.
Obiceiul nu dispare nici când pisicile sunt adulte și apelează la el atunci când sunt mulțumite, se simt confortabil sau simt nevoia să se calmeze, scrie The Drake Center.
Clipitul lent
Dacă ți-ai surprins pisica în timp ce se uită la tine și clipea încet, poate te-ai întrebat ce mesaj vrea să îți transmită. Nu-ți face griji, este un semn foarte bun. Cercetătorii susțin că acest comportament este modul pisicilor de a transmite stăpânilor că țin la ei și că se simt în siguranță în preajma lor.
Sesiunea de alergat de la 2 dimineața
Acompaniat de obicei și de mieunat puternic, alergatul brusc care are loc noaptea are o explicație foarte simplă: pisicile simt nevoia să consume toata energia care s-a strâns în timpul zilei. Acest comportament este influențat și de faptul că pisicile vânează de obicei noaptea, așa că simt nevoie să fie active.
Pentru a evita sprinturile de la miezul noptii, e indicat să îi oferi pisicii oportunitatea să își consume energia în timpul zilei și să îi dai de mâncare fix înainte de a merge la culcare, pentru a ameliora instinctul de a vâna.
Dărâmatul obiectelor
Mulți stăpâni de pisică se plâng că felinele lor împing obiecte de pe dulap, masă sau orice altă suprafață, după care se uită în timp ce obiectul respectiv cade. Acest comportament al pisicilor este unul dintre cele mai enervante, dar explicația este foarte simplă.
Pisicile sunt animale curioase și au învățat, încă de mici, să interacționeze cu un obiect străin prin atingere. Cercetătorii spun că uneori pisicile dărâmă lucruri pentru a atrage atenția stăpânilor. Dacă felina ta face asta, e nevoie să petreci puțin mai mult timp cu ea.
Mâncatul obiectelor non-alimentare
Printre lucrurile pe care pisicile le mestecă uneori se numără plasticul, lână, metalul și plantele de casă artificiale. În anumite cazuri, acesta este un comportament ce apare dacp pisica este plictisită sau ignorată. În altele, poate indica o boală rară numită pică.
Nu se știe exact care este cauza afecțiunii, dar printre posibilele variante se numără deficiența de minerale, anemie, hipertiroidism, probleme genetice și stres.
Dacă pisica ta prezintă simptome de pică, trebuie să o duci la veterinar. Tratamentul poate include schimbări alimentare, mai multe mese mici pe zi în loc de doua ți oferirea unor stimuli pe durata zilei, precum joaca sau interacțiunea dintre stăpân și pisică.
Sursa: Digi-animalworld
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază
CODUL BUNELOR MANIERE. SALUTUL – primul semn al politeţii. Cine trebuie să salute primul: femeia, bărbatul, şeful sau vârstnicul? Reguli de bază Fiecare om care trăieşte într-o societate trebuie să cunoască câteva reguli de bune maniere. Salutul este esenţial în stabilirea unor relaţii cu cei din jur. Oamenii nu trebuie priviţi în funcţie de clasa […]
Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul
Ziua Regalității. 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică: Sosirea lui Carol, Independenţa şi Regatul În această zi sunt marcate trei momente istorice: la 10 mai, în 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat […]