Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Explicația logică pentru obiceiurile bizare ale pisicilor. Află de ce se comportă așa felina ta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Animalele domestice ce sunt alături de oameni de peste 9500 ani, pisicile, au de foarte multe ori comportamente foarte bizare. Ți-ai surprins vreodată pisica în timp ce dărâmă un obiect de pe dulap sau se cuibarea într-o cutie? Pentru toate aceste comportamente există o explicație logică.

Iată motivele din spatele celor 6 obiceiuri ciudate ale pisicilor:

Așezatul în cutii

Acest comportament e atât de frecvent, încât a ajuns una dintre cele mai cunoscute glume de pe Internet. Obieciul nu este limitat la cutii – orice spațiu mic atrage pisicile, precum coșurile mici și chiuvetele. Pisicilor le plac locurile înguste pentru că se simt în siguranță în interiorul lor.

Dacă s-ar afla în sălbăticie, și-ar găsi un loc ferit pentru a se proteja de prădători și pentru a se pregăti de ambuscadă, metoda preferata de vânătoare a felinelor mici.

„Mersul pe loc”

Atunci când o pisică frământă cu lăbuțele și toarce, ea apelează la un instinct pe care l-a dezvoltat încă din primele zile de viață. Conform studiilor, în momentul în care o pisică bea lapte, ea masează burta mamei ( sau „merge pe loc”) pentru a stimula producția de lapte.

Obiceiul nu dispare nici când pisicile sunt adulte și apelează la el atunci când sunt mulțumite, se simt confortabil sau simt nevoia să se calmeze, scrie The Drake Center.

Clipitul lent

Dacă ți-ai surprins pisica în timp ce se uită la tine și clipea încet, poate te-ai întrebat ce mesaj vrea să îți transmită. Nu-ți face griji, este un semn foarte bun. Cercetătorii susțin că acest comportament este modul pisicilor de a transmite stăpânilor că țin la ei și că se simt în siguranță în preajma lor.

Sesiunea de alergat de la 2 dimineața

Acompaniat de obicei și de mieunat puternic, alergatul brusc care are loc noaptea are o explicație foarte simplă: pisicile simt nevoia să consume toata energia care s-a strâns în timpul zilei. Acest comportament este influențat și de faptul că pisicile vânează de obicei noaptea, așa că simt nevoie să fie active.

Pentru a evita sprinturile de la miezul noptii, e indicat să îi oferi pisicii oportunitatea să își consume energia în timpul zilei și să îi dai de mâncare fix înainte de a merge la culcare, pentru a ameliora instinctul de a vâna.

Dărâmatul obiectelor

Mulți stăpâni de pisică se plâng că felinele lor împing obiecte de pe dulap, masă sau orice altă suprafață, după care se uită în timp ce obiectul respectiv cade. Acest comportament al pisicilor este unul dintre cele mai enervante, dar explicația este foarte simplă.

Pisicile sunt animale curioase și au învățat, încă de mici, să interacționeze cu un obiect străin prin atingere. Cercetătorii spun că uneori pisicile dărâmă lucruri pentru a atrage atenția stăpânilor. Dacă felina ta face asta, e nevoie să petreci puțin mai mult timp cu ea.

Mâncatul obiectelor non-alimentare

Printre lucrurile pe care pisicile le mestecă uneori se numără plasticul, lână, metalul și plantele de casă artificiale. În anumite cazuri, acesta este un comportament ce apare dacp pisica este plictisită sau ignorată. În altele, poate indica o boală rară numită pică.

Nu se știe exact care este cauza afecțiunii, dar printre posibilele variante se numără deficiența de minerale, anemie, hipertiroidism, probleme genetice și stres.

Dacă pisica ta prezintă simptome de pică, trebuie să o duci la veterinar. Tratamentul poate include schimbări alimentare, mai multe mese mici pe zi în loc de doua ți oferirea unor stimuli pe durata zilei, precum joaca sau interacțiunea dintre stăpân și pisică.

Sursa: Digi-animalworld


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea