Rămâi conectat

Economie

Evoluţie galopantă de prețuri: România, cea mai abruptă creștere din UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conform Raportului privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie 2019, România a înregistrat cea mai abruptă creştere a preţurilor din Uniunea Europeană, în condiţiile în care Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum a fost de 4,1% în august 2018, în timp ce media europeană a fost de 1,4%, , informează Mediafax.

În ciuda celei mai ridicate rate de creştere a preţurilor, consumatorii români se bucură de unele dintre cele mai ieftine produse şi servicii, exprimate în raport cu media Uniunii Europene, spune documentul.

Astfel, conform celor mai recente date (2018), nivelul general al preţurilor din România se afla la 48,6% din media europeană, cel mai redus nivel după cel înregistrat în Bulgaria (46,3%). De altfel, nivelul preţurilor din România se încadrează în tiparul regional: 54,3% în Polonia, 59% în Ungaria sau 64% în Republica Cehă. În timp ce în statele din Centrul şi Estul Europei se regăsesc de regulă cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, la polul opus, consumatorii din Luxemburg (141,6% din media UE), Danemarca (138,1%), şi Irlanda (129,2%) sunt nevoiţi să achite cele mai mari preţuri.

Cursul de schimb al monedei naționale a atins un nou minim al tuturor timpurilor în raport cu euro, de 4,7729 lei, la numai două ședințe distanță de precedentul minim.

Joi, 14 noiembrie, cursul a fost de 4,7669 lei/euro, iar vineri a rămas practic în aceeași zonă, înregistrând o scădere nesemnificativă la 4,7667 lei/euro. Minimul anterior, de 4.7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018.

Reducerea impozitelor pare cea mai simplă soluţie, dar eu cred că nu numai mărimea acestora contează, ci şi povara birocraţiei, domnia sau nu a legii, costurile pentru obţinerea de avize şi autorizaţii sau chestiunile contractuale, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Nu doar mărimea impozitelor contează, cum uneori se discută. Şi acum se mai vorbeşte de reducerea impozitării. Unde să le mai reduci, măi nene? Scuzaţi-mi exprimarea…

Avem numai 26% din PIB venituri din impozite, cel mai mic nivel din toate ţările europene. Am ieşit din orice model european. Bineînţeles că pare cea mai simplă soluţie, dar eu cred că nu numai mărimea impozitelor contează, ci şi povara birocraţiei, domnia sau nu a legii, costurile pentru obţinerea de avize şi autorizaţii sau chestiunea contractuală.

Totul trebuie să plece de la disciplina de plăţi pe care o impun cei de la Finanţe. Mai este un aspect care, de multe ori, condiţionează calitatea instituţiilor: independenţa funcţionarilor. Doar o instituţie care ştie că profesionalismul şi binele public sunt adevăratele constrângeri ale funcţionarului, şi nu influenţa sau interesul cuiva, poate contribui la consolidarea climatului de afaceri”, a afirmat Isărescu.

sursa: avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!” Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o postare pe facebook, mennționează că l-ar fi apreciat mai mult pe premierul Ciolacu, dacă în loc de ”Nu se mărește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea