Rămâi conectat

Curier Județean

Evocare istorică ”Horea, mândru împărat”, desfășurată în Beciul lui Horea din Câmpeni – FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Cu două zile înainte de împlinirea a 231 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca de la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, filiala locală a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” în colaborare cu Primăria Câmpeni, Consiliul Județean Alba și Asociațiunea ASTRA a organizat vineri, în Câmpeni, o amplă evocare istorică denumită ”Horea, mândru împărat”.

comemorare Campeni85La evenimentul care a durat aproximativ două ore au fost prezenți numeroși localnici de toate vârstele, membri ai celor două asociații organizatoare, reprezentanți ai administrației publice locale, elevi, profesori, consilierul județean Gabriel Cîra–Grigorescu, dar și oficialități sosite de la Alba Iulia: președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, administratorul public al județului – Sorin Bumb, Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba, care au asistat cu toții la adevărate lecții de patriotism oferite de cei care au vorbit publicului.

Manifestarea a început la ora 12 cu un parastas susținut de preoții din localitate la ”Beciul lui Horea” – locul care aminteşte de evenimentele care au determinat izbucnirea răscoalei țărănești condusă de Horea, Cloșca și Crișan din anul 1784 – iar părintele-protopop Radu Culda a îndemnat ulterior pe cei prezenți la o mai strânsă legătură între societate și biserică.

Evocarea istorică a evenimentului a fost de condusă de Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei Câmpeni a Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” – care a enumerat câteva din ultimele acțiuni de cinstire a eroilor locali Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, cât și planurile de viitor ale societății. Totodată a oferit diplome unor personalități pentru implicarea în organizarea acestei manifestări, mulțumind tuturor pentru sprijinul acordat și în special președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Prezentările istorice ale evenimentelor din 1784-1785 și ale conducătorilor răscoalei au fost făcute ulterior de primarul Ioan Călin Andreș, profesorii Nicolae Oprean și Ana Maria Motora din Câmpeni, prof.dr. Ionela Mircea de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care au oferit nenumărate informații istorice și îndemnuri de care ar trebui să ținem seama în zilele noastre, omagiindu-ne înaintașii.

În partea de final a fost prezentat un spectacol susținut de o formație de tinere de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba coordonată de profesoara Marinela Popa, de tinerii elevi ai Colegiului Național ”Avram Iancu” și de grupul vocal-instrumental al Casei de Cultură ”Avram Iancu” din Câmpeni care au însuflețit inimile tuturor mai ales la interpretarea piesei ”Lancea lui Horea”.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=1674]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea