EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023|Luni, proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ. REGULI și pași de urmat, după intrarea în sala de examen
EVALUAREA NAȚIONALĂ 2023|Luni, proba scrisă la LIMBA ROMÂNĂ. REGULI și pași de urmat, după intrarea în sala de examen
Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, urmând ca miercuri, 21 iunie, să aibă loc proba scrisă la matematică.
Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
Elevii vor afla rezultatele finale după soluționarea contestaților pe data de 4 iulie. Ministerul Educației a publicat un ghid informativ privind regulile la examenul de Evaluare Națională și modul în care se vor desfășura probele scrise. Iată ce trebuie să știe candidații care susțin examenul anul acesta:
Când începe și cât durează examenul de Evaluarea Națională 2023
Probele scrise la limba română, matematică și limba maternă din cadrul examenului de Evaluare Națională încep la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30
-Examenul va începe la ora 9:00
-Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.
-Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare
-Candidații vor fi dirijați de către asistenți, direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic
Pașii care trebuie urmați după intrarea în sala de examen
-În intervalul 8:30 – 9:00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei
-Începând cu ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă
-Candidații vor completa caseta de identificare (în maximum 15 de minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta
Ce trebuie să știe elevii despre desfășurarea examenelor
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de către CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).
Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă aceste subiecte pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, se arată în procedura trimisă inspectoratelor.
La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect (conform modelului prevăzut – Anexa nr. 1)
La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect (Anexa nr. 2 și Anexa nr 3);
La proba de limba română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază;
La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect (conform modelului prevăzut – Anexa nr. 4);
Ce materiale sunt interzise în sala de examen
Ministerul Educației precizează că în sala de examen candidații nu pot intra dacă au în posesie materiale care îi pot ajuta, iar nerespectarea regulilor duce la eliminarea acestora din sală.
-Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
-Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.
-Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
Câteva sfaturi pentru elevii care susțin examenul de Evaluare Națională
-Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.
-Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele. Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect.
-Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
-Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul. În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
-Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.
Calendarul examenului de Evaluare Națională 2023 a fost parțial actualizat
Înscrierile la Evaluarea Națională au fost prelungite cu încă 3 zile, față de data anunțată anterior, de 13 iunie, din cauza grevei profesorilor. De asemenea, perioada de încheiere a fost prelungită până pe 16 iunie.
-Până la data de 16 iunie: Înscrierea + Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
-21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
-22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
-28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
-28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) + 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor
-29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
-4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.
Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular pot să susțină examenul fără nicio taxă.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]