Evaluare Naţională 2013: Astăzi a avut loc cea mai grea probă, matematica. Vezi subiectele şi cum se punctează
Astăzi a avut loc proba la matematică, ultima şi cea mai grea pentru elevii de clasa a VIII-a în vederea admiterii la liceu. În total la această disciplină, în judeţul Alba au fost înscrişi 3.124 de elevi dintre care au fost prezenţi 3.068 elevi conform inspectorului şcolar, Dan Cherecheş.
Subiecte la matematică:
Absolvenţii au avut o problemă de aritmetică având cerinţa „câte mere are Ana?”, două de geometrie şi desenarea unei piramide s-au numărat printre subiectele probei de matematică pe care au susţinut-o, joi, elevii de clasa a VIII-a, în cadrul evaluării naţionale.
Proba scrisă de matematică a avut trei subiecte, fiecare cu mai multe cerinţe.
La primul subiect, elevii au avut de aflat rezultatul operaţiilor care 4×4+10, cât este numărul „a” dacă a/6=5/2, şi perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. Tot la acest subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.
Subiectul II a avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?”.
La subiectul II, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2.
Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.
Subiecte la matematică: ce se punctează
Proba scrisă la disciplina Matematică, susţinută pe 27 iunie, în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2013, evaluează competenţe dezvoltate pe parcursul învăţământului gimnazial, în conformitate cu programele şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a, în vigoare pentru absolvenţii promoţiei 2013.
Potrivit metodologiei de examen, în cadrul probei scrise la matematică, competenţele de evaluat sunt derivate din competenţele specifice asociate competenţelor generale (CG) şi conţinuturilor programei pentru examenul de Evaluare Naţională.
Testul pentru proba scrisă la matematică este format din trei subiecte. Primul subiect conţine itemi de completare, subiectul al doilea şi subiectul al treilea conţin itemi de tip rezolvare de probleme şi itemi de tip întrebare structurată.
Potrivit regulamentului de concurs, testul conţine şi itemi care au un caracter aplicativ şi care solicită mai mult argumentarea bazată pe raţionament deductiv.
Subiectele nu vizează conţinutul unui manual anume. Manualul şcolar reprezintă doar unul dintre suporturile didactice utilizate de profesori şi de elevi, care ajută la parcurgerea programei scolare în vederea formării competenţelor prevăzute de aceasta.
Proba scrisă la matematică evaluează competenţe dezvoltate pe parcursul învăţământului gimnazial, în conformitate cu programele şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a, în vigoare pentru absolvenţii promoţiei 2013.
În cadrul probei scrise la disciplina de astăzi, competenţele de evaluat sunt derivate din competenţele specifice asociate competenţelor generale (CG) şi conţinuturilor programei pentru examenul de Evaluare Naţională.
Sursa: Gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii