Eurovision 2023| Care este programul concursului şi cu ce melodie participă România
Eurovision 2023| Care este programul concursului şi cu ce melodie participă România
Cea de-a 67-a ediție a competiției muzicale va avea loc în acest an în Marea Britanie. România este reprezentată în concurs de Theodor Andrei.
Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice. ESC se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.
Unde are loc Eurovision 2023 și cine sunt prezentatorii
Ediția din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc în Marea Britanie, care va organiza concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări. Evenimentul se va desfăşura la Liverpool Arena şi va avea două semifinale şi finala mare.
Pe 22 februarie 2023, a fost anunțată lista de prezentatori pentru concursul din 2023. Cântăreața britanică Alesha Dixon, actrița britanică Hannah Waddingham și cântăreața ucraineană Julia Sanina vor prezenta evenimentul alături de Graham Norton.
Cine sunt participanții la Eurovision 2023
Norvegia – Alessandra – „Queen of Kings”
Malta – The Busker – „Dance (Our Own Party)”
Serbia – Luke Black – „Samo mi se spava“
Letonia – Sudden Lights – „Aijā”
Portugalia – Mimicat – „Ai Coração”
Irlanda – Wild Youth – „We Are One”
Croația – Let 3 – „Mama ŠČ!”
Elveția – Remo Forrer – „Watergun”
Israel – Noa Kirel – „Unicorn”
Republica Moldova – Pasha Parfeny – „Soarele și Luna”
Suedia – Loreen – „Tattoo”
Azerbaidjan – TuralTuranX – „Tell Me More”
Cehia – Vesna – „My Sister’s Crown”
Țările de Jos – Mia Nicolai și Dion Cooper – „Burning Daylight”
Finlanda – Käärijä – „Cha Cha Cha”
Danemarca – Reiley Breaking – „My Heart”
Armenia – Brunette – „Future Lover”
România – Theodor Andrei -„D.G.T. (Off and on)”
Estonia – Alika – „Bridges”
Belgia – Gustaph – „Because of You”
Cipru – Andrew Lambrou – „Break a Broken Heart”
Islanda – Diljá – „Power”
Grecia – Victor Vernicos – „What They Say”
Polonia – Blanka – „Solo”
Slovenia – Joker Out – „Carpe diem”
Georgia – Iru Khechanovi – „Echo”
San Marino – Piqued Jacks – „Like an Animal”
Austria – Teya and Salena – „Who the Hell Is Edgar?”
Albania – Albina și Familja Kelmendi – „Duje”
Lituania – Monika Linkytė – „Stay”
Australia – Voyager – „Promise”
Franța – La Zarra – „Évidemment”
Germania – Lord of the Lost – „Blood and Glitter”
Italia – Marco Mengoni – „Due vite”
Spania – Blanca Paloma – „Eaea”
Ucraina – Tvorchi – „Heart of Steel”
Regatul Unit – Mae Muller – „I Wrote A Song”
Cine transmite Eurovision 2023
Semifinalele și finala Eurovision 2023 vor fi transmise în direct pe canalele TVR, în zilele de 9 şi 11 mai şi, respectiv, pe 13 mai.
Când au loc semifinalele Eurovision 2023
Marea finală a Eurovision Song Contest 2023 va avea loc pe Arena Liverpool de lângă râul Mersey sâmbătă, 13 mai, iar semifinalele vor avea loc marți, 9 mai și joi, 11 mai.
Când are loc finala Eurovision 2023
Marea finală a Eurovision Song Contest 2023 va avea loc sâmbătă, 13 mai. Biletele pentru finala concursului Eurovision, organizat la Liverpool, s-au epuizat în puţin peste 30 de minute.
Cine este reprezentantul României la Eurovision 2023 și când intră în concurs
Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023, organizat la Liverpool, Marea Britanie, cu melodia „D.G.T. (Off and on)”, compusă chiar de el. Tânărul în vârstă de 19 ani activează de mulți ani în industria muzicală, a participat la multe concursuri și show-uri, printre care și „X Factor” la Antena 1 și „Vocea României Junior” la PRO TV.
Theodor Andrei este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. A obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist” (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul „FRAGIL”.
De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului „Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon Vocea României Junior (2017) și concurent până la faza bootcamp la X Factor România (2020).
În prezent, Theodor Andrei e elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Dinu Lipatti. Pentru Eurovision 2023, artistul și-a compus singur piesa care i-a adus cele mai multe voturi din partea telespectatorilor, 5.230 de persoane au decis ca el să reprezinte România la Liverpool anul acesta. Tânărul recunoaște că melodia sa, „D.G.T. (Off and on)”, a compus-o dintr-o joacă la început.
Theodor Andrei, reprezentantul României la Eurovision 2023, va urca pe scena din Marea Britanie în cea de-a doua semifinală, care va avea loc pe 11 mai.
Care sunt modificările din regulamentul Eurovision 2023
Telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota printr-o platformă online securizată folosind un card de credit din țara lor, iar voturile lor, odată adunate, vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă atât în semifinale, cât și în marea finală. Juriile profesioniste ale industriei muzicale vor rămâne pentru marea finală. Voturile juriului vor fi combinate cu voturile publicului global pentru a decide rezultatul final.
Publicul din toate țările participante va putea în continuare să voteze prin SMS, telefon sau prin aplicația Eurovision Song Contest.
Cine sunt favoriți la casele de pariuri înainte de Eurovision 2023
Potrivit cotelor afișate de agenția Betano, primele 5 favorite la câștigarea Eurovision Song Contest 2023 sunt Suedia, Finlanda, Norvegia, Ucraina și Israel. Casele de pariuri au clasat țara noastră pe locul 36, penultimul loc, cu o șansă de câștig de 1% și o cotă de 151. Astfel, pe ultimul loc se află Albania, cu șansa de sub 1% (cotă – 201), iar Malta se află în fața noastră cu o șansă de câștig de 1% (cotă – 151).
Cine a câștigat Eurovision în ultimii 10 ani
2022: Ucraina: Kalush Orchestra – „Stefania”
2021: Italia: Måneskin – „Zitti e buoni”
2020: Concursul nu a avut loc din cauza pandemiei
2019: Olanda: Duncan Laurence – „Arcade”
2018: Israel: Netta Barzilai – „Toy”
2017: Portugalia: Salvador Sobral – „Amar Pelos Dois”
2016: Ucraina: Jamala – „1944”
2015: Suedia: Mans Zemerlow – „Heroes”
2014: Austria: Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix”
2013: Danemarca: Emmelie de Forest – „Only Teardrops”.
Pe ce loc s-a clasat România la Eurovision 2022
Marea finală a Eurovision 2022 a avut loc pe Arena Pala Olimpico din Torino, iar România, reprezentată de WRS cu melodia „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 dintre cei 25 de finaliști.
România a fost cel mai aproape de câștigarea marelui concurs internațional în anul 2006, când Mihai Trăistariu a obținut locul 4 și 172 de puncte cu piesa „Tornero”, în Marea Finală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată