Rămâi conectat

Editorial

Eu! Ba, eu!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă nu ar fi vorba despre un subiect atât de sensibil, cu rezonanţă la nivelul percepţiei României la nivel european, gâlceava dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta ar fi chiar de râs. Aşa este aproape de plâns! Fiecare îşi declară flexibilitatea, fiecare se simte însă îndreptăţit să participe la reuniunea din 28-29 iunie a Consiliului European şi amândoi sunt la fel de încăpăţânaţi în a nu ceda. Pentru că românii nu ştiu ei prea multe despre organizarea şi funcţionarea Uniunii Europene le va fi greu să dea dreptate unuia sau altuia. Înclină însă spre primul ministru Victor Ponta urmând acelaşi val de nemulţumire acumulată an de an de prin 2010 încoace şi care a rupt zăgazurile odată cu alegerile locale din 10 iunie, când pasiunile politice au surclasat în multe cazuri realizările administrative. După disputa de acum, actuala Putere speră ca percepţia populaţiei asupra preşedintelui Traian Băsescu, şi aşa foarte scăzută, să mai primească o lovitură puternică. Eventual un K.O.
Consiliul European, Consiliul Europei, Consiliul Uniunii Europene… Ce-or fi toate astea? Foarte mulţi le confundă şi nici măcar nu este foarte greu să o faci dacă asculţi numai ce spun politicienii. Consiliul Europei, de exemplu, nici măcar nu este un organism al UE, dar denumirea este dătătoare de confuzii. Consiliul European este structură a UE şi funcţionează ca un fel de preşedinţie colectivă. Consiliul Uniunii Europene (numit şi Consiliul de Miniştri) este şi el structură a UE, are atribuţii de guvern (deşi prin procedurile de codecizie extrem de complicate ale UE tot un guvern al Uniunii este şi Comisia Europeană). Tratatul de la Lisabona spune că la reuniunile Consiliului European statele sunt reprezentate de şefii de stat sau de guvern. Formularea este duală pentru că şi organizarea constituţională a statelor membre ale Uniunii Europene este diferită şi s-a dorit cuprinderea în această formulă a tuturor posibilităţilor. De aici şi din forma de organizare a statului român – republică semiprezidenţială – toată beleaua! Şi, desigur din orgolii şi dispute politice interne! Preşedintele Băsescu are de partea lui articolul din Constituţie care spune că statul român este reprezentat de preşedinte în problemele de politică externă. La fel a spus şi Curtea Constituţională. Argumentul lui Victor Ponta, susţinut de unii specialişti în drept, spune că de vreme ce Consiliul European dezbate problemele politice fundamentale ale UE, statul român nu poate fi reprezentat de un preşedinte de altă părere decât noua majoritate parlamentară.
Ca argument în favoarea dorinţei sale de a merge la Bruxelles, Victor Ponta a argumentat că a fost deja invitat. S-a dovedit însă că a primit, ca şi preşedintele, un program şi o agendă a reuniunii urmând ca invitaţia oficială pentru reprezentarea României să sosească cu 3-4 zile înainte de reuniune. La Bruxelles, pentru fiecare stat este un singur scaun şi organizatorii se aşteaptă ca în baza programului şi agendei trimise să primească de la state numele celui care le va reprezenta. Bătaie mare. Păcat că la reuniunea Consiliului de Miniştri dedicată agriculturii, unde statele au fost reprezentate la nivel de miniştri, noi am trimis un secretar de stat. În condiţiile în care susţinem că agricultura este sectorul unde România are cel mai mare potenţial de creştere economică. Nu ne interesează Politica Agricolă Comună? Vrem ca fermierii noştri să fie defavorizaţi în faţa fermierilor francezi, germani, polonezi? Şi nu este singura reuniune dedicată a Consiliului UE unde guvernul Ponta a fost reprezentat la nivele inferioare.

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea