Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Etichetă și bună conduită în sălile de spectacol. Unde ne sunt manierele de altădată?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Etichetă și bună conduită în sălile de spectacol.

Spectacolul de teatru este o formă de artă ce a reprezentat încă de demult o ocazie specială de a lua parte la un act cultural și de a ieși în societate, unde se întrepătrund diverse medii sociale, pentru care lumea se pregătea cu ceva vreme înainte. În zilele noastre, un astfel de spectacol face parte oarecum din cotidianul multora, ceea ce face să nu se mai ceară o etichetă foarte strictă, dar tot se ține cont de o serie de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru. Această formă de artă este accesibilă majorității oamenilor, iar toți cei care frecventează acest gen cultural trebuie să se simtă bine, să se relaxeze. Astfel, participanții nu trebuie să fie deranjați de lipsa de bune maniere ce trebuie respectate în sălile de teatru a nimănui.

Una dintre principalele reguli este păstrarea liniștii, cu tot ceea ce implică acest lucru. Nu vom vorbi, nici măcar în șoaptă, cu persoana de lângă noi, dar nici nu vom folosi telefonul mobil. Cel mai indicat este să închidem telefonul mobil sau să-l comutam pe modul silențios. Citește și: codul bunelor maniere

În cazul în care în sală vedem persoane cunoscute le salutăm cu un zâmbet și o înclinare a capului, urmând ca în pauza spectacolului sau la finalul acestuia să discutăm cu ele.

Nu vom mânca în timpul spectacolului, este o lipsă de respect față de actul artistic și față de ceilalți spectatori. Chiar dacă sunteți convinși că aveți ureche muzicală, nu veți fredona împreună cu artistul melodia care se cântă pe scenă, excepție fiind acele cazuri în care artiștii invită spectatorii să cânte împreună cu ei.

Pentru a nu incomoda persoanele care se află în spatele lor, doamnele nu vor purta pălării. Pot fi păstrate în siguranță la garderobă, alături de celelalte haine.

Punctualitatea este un element foarte important. Vom avea grijă să ajungem la sala de spectacol cu câteva minute înainte de ora anunțată de începere, pentru avea răgazul necesar de a lăsa hainele la garderobă și a căuta locurile. E inadmisibil să intri în sală după ce spectacolul a început, să deranjezi alți spectatori și chiar artiștii, căutând locul din sală.

Atunci când trecem printre rândurile de spectatori până la locul nostru, ne scuzăm pentru deranj și pășim cu fața la cei pe lângă care trecem.

Când trebuie să aplaudăm? Într-o sala de concert, aplauzele sunt bine-venite la intrarea dirijorului sau a solistului. Vom face o gafă dacă vom aplauda la sfârșitul unei mișcări simfonice. Simfonia are, de obicei, patru părți și se aplaudă numai la sfârșit, în momentul în care artistul se întoarce cu fața spre public.

Dacă suntem la un concert în care mai mulți artiști urcă pe scenă, într-o succesiune de momente, vom aplauda la finalul fiecărui moment artistic susținut de aceștia.

A sta până la sfârșitul reprezentației este o formă de curtoazie pe care o datorezi nu numai celor care s-au străduit să ofere un bun produs creativ, dar și celorlalți spectatori. La teatru, la operă și la concert este de bun gust să te ridici în picioare pentru aplauzele de final, până când interpreții ies de două ori să facă reverențe sălii. E o dovadă de impolitețe să pleci din sală spre finalul spectacolului doar pentru a fi primul la garderobă.

În sălile de concert, bărbatul va merge înainte pentru a o scuti pe partenera sa de contactul cu primele priviri curioase. În cazul urcării unor trepte, bărbatul va preceda femeia cu o jumătate de pas la urcare și o va urma cu o jumătate de pas la coborâre.

Sursa: agerpres.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea