Rămâi conectat

Ştirea zilei

Etapele lucrărilor din interiorul Cetăţii Alba Carolina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Trebuie să precizăm că unul din principalele scopuri ale acestor articole, privitoare la Cetatea Alba Carolina este acela de a-i informa corect pe albaiulieni în legătură cu ceea ce se întâmplă în Cetatea din oraşul nostru. Nu este o sarcină uşoară, însă ceea ce devine tot mai evident, este diferenţa majoră între starea de degradare accentuată de dinainte şi noua înfăţişare a Fortificaţiei Bastionare din Alba Iulia.
Vom face, în cele ce urmează, o scurtă prezentare a etapelor în care se vor desfăşura lucrările pe interiorul Cetăţii. Aşa cum s-a mai precizat şi cu altă ocazie, toate străzile din interiorul Cetăţii vor fi reabilitate prin realizarea unei noi infrastructuri, incluzând canalizarea, preluarea apelor pluviale; branşamentele de apă şi canalizare vor fi redimensionate acolo unde este necesar acest lucru; toate cablurile de electricitate, televiziune, comunicaţii nu vor mai fi pe stâlpi, ci vor fi îngropate; reţeaua stradală va avea o pietruire deosebită: dacă până acum, pe vechea infrastructură găseam asfalt, piatră cubică, borduri din beton sau pavaj, după terminarea lucrărilor vom călca doar pe piatră naturală, adică granit; vom beneficia de iluminat ambiental şi stradal, vom avea jardiniere, mobilier urban, indicatoare pentru fiecare monument şi vor fi realizate o serie de monumente. Pe lângă acestea vor avea loc replantări de arbori de mărimi ce pot ajunge chiar şi la 4 metri, cu coroană bogată, în armonie cu ceea ce îi înconjoară şi nu în ultimul rând vor fi făcute amenajări peisagistice care vor da frumuseţe zonei.
Potrivit organizării de şantier, lucrările se vor derula pe trei etape. Prima etapă cuprinde lucrări pe strada Mihai Viteazul, piaţeta Mihai Viteazul, accesul spre poarta IV, strada Militari, porţiune Traseul celor Trei Fortificaţii, de la Poarta III, la Bastionul Sf Eugeniu, strada Gabriel Bethlen şi strada Mitropolit Andrei Şaguna. În a doua etapă lucrările se vor derula pe strada Patriarh Miron Cristea, Aleea Castanilor, strada Muzeului, strada Mitropolit Alexandru Sterca Şuluţiu şi Parcul Custozza. Ultima etapă cuprinde lucrări pe strada Nicolae Iorga şi fundacul fostului Colegiu Bethlen inclusiv sensul giratoriu. Până în momentul de faţă s-a început amenajarea străzilor Mihai Viteazul, Militari şi Gabriel Bethlen, se va continua cu străzile Păcii şi Ecaterina Varga, spre strada Nicolae Iorga, urmând ca în momentul în care toate terasamentele sunt finalizate pe Mihai Viteazul şi Militari să se continue pe Aleea Castanilor şi strada Muzeului.
Traficul pietonal nu a fost restricţionat pe interiorul Cetăţii, el este dirijat doar, pe partea stângă a Catedralei Ortodoxe, pe strada Nicolae Iorga, pe lângă Muzeul Unirii şi Sala Unirii, prin parcul Custozza, spre Poarta a III-a. Trebuie să mai spunem că până la data de 1 mai a acestui an lucrările pe străzile Mihai Viteazu şi Militari vor fi terminate, mai ales în condiţiile în care în această perioadă va avea loc la Alba Iulia, Târgul Internaţional de Turism Rural.
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comuna Poşaga, judeţul Alba, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge pârăul „Valea Poşagăi” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea