Este sau nu legal fondul clasei?
Este sau nu legal fondul clasei? Părinții nu sunt obligați să contribuie la fondul clasei sau al școlii conform legii.
Am auzit deseori părinți discutând despre legalitatea așa-ziselor fonduri ale clasei (sau școlii). Chiar dacă, potrivit legii, învățământul de stat este gratuit, sunt destule școli în care părinții au fost solicitați pentru a pune mână de la mână, astfel încât unitatea de învățământ să fie dotată pentru buna desfășurare a cursurilor – s-au achiziționat perdele, covoare, bănci, scaune, tablă și multe altele. Așa cum știm, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii care să le permită să se modernizeze, pot obține fonduri din activități specifice, din donații, sponsorizări sau din alte surse legale.
De altfel, sintagma ”fondul clasei/școlii” nu se regăsește în legislația ce stă la baza desfășurării procesului de învățământ. Există totuși o portiță! Părinții au posibilitatea de a susține financiar, voluntar, o clasă, prevederea regăsindu-se în regulamentul școlii. Comitetul de părinți poate decide să susțină școala, inclusiv financiar, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, respectându-se prevederile legale. Ar mai fi de spus un lucru: hotărârea de sprijin financiar a comitetului de părinți nu este obligatorie, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
La atribuțiile comitetului de părinți se adaugă și modernizarea bazei materiale a clasei și școlii, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii). Regulamentul școlilor interzice atât implicarea elevilor sau a personalului unității de învățământ în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale. Așadar, ce să mai înțelegem? Vorba lui Caragiale: ”Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc!
Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale!”. E realitatea pe care o trăim de ani buni, ”gustăm” din plin dilema onorabilului Farfuridi, din ”O scrisoare pierdută”. Pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu ar trebui să existe, pentru că așa spune legea, iar părinții nu sunt obligați să cotizeze la astfel de fonduri, iar pe de altă parte comitetul și asociația de părinți pot să susțină financiar, în mod voluntar, modernizarea bazei materiale a clasei, fiind acceptate și donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii.
Odată cu modificarea regulamentului școlilor, e mai dificil pentru comitetul de părinți să contribuie financiar, legal, la modernizarea unei clase, dar totuși se pot colecta cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți, dacă există o astfel de organizație în școală. Potrivit noilor prevederi, Consiliul părinților poate să facă demersuri pentru a atrage fonduri, dar acestea trebuie gestionate de școală. Consiliul părinților nu poate să colecteze cotizații, donații sau să primească finanțări de la persoane fizice și juridice.
Totodată, asociația de părinți poate colecta fonduri și donații de la persoane fizice și juridice; ea se poate constitui la nivel de școală, ținând seama de prevederile legale referitoare la asociații și fundații.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana