Eșecuri pe linie pentru BCR în nouă procese prin care se vrea recuperarea unui prejudiciu de 8 milioane de euro de la angajați din Alba
Tribunalul Alba a respins acțiunile băncii deschise față de 9 angajați, vizați anterior într-un dosar de ”abuz în serviciu” al DNA.
BCR București a pierdut, în prima instanță, un număr de nouă procese pe care le-a intentat unor foști angajați de la sucursala din Alba Iulia de la care solicită plata, în solidar, a sumelor de 7.816.099 de euro şi 1.178.421 de lei, considerat prejudiciu pentru acordarea unui număr de 59 de credite prin încălcarea normelor de creditare si instrucțiunilor de lucru în vigoare.
Deciziile au fost pronunțate la Tribunalul Alba, au fost motivate, iar dosarele au început să intre pe rolul Curții de Apel, unde se vor pronunța sentințe definitive.
Inițial a fost un singur proces, dar, ulterior, s-a dispus disjungerea cauzei în nouă acțiuni distincte. Demersul băncii este urmarea unei decizii definitive a justiției din Alba prin care persoanele vizate au fost achitate pentru abuz în serviciu într-un dosar al DNA care a vizat acordarea ilegală de credite către mai multe firme din Alba. Un număr de 10 angajaţi ai băncii (între timp unul a decedat), alături de alte 17 persoane (administratori de firme) au fost achitaţi în 6 martie 2017 pentru infracţiunea de abuz în serviciu în acordarea unor credite pe motiv că nu au încălcat o lege, ci doar un regulament şi norme interne ale băncii, hotărâre bazată pe decizia din iunie 2016 a Curții Constituționale.
Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, angajaţii băncii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi. Astfel, au fost acordate 56 de credite, prin Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA, unui număr de 34 de debitori persoane juridice. Decizia Curții Constituționale a determinat încetarea procesului penal față de inculpați pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Reprezentanții băncii au decis, însă, să se îndrepte în civil împotriva acestora pentru a recupera prejudiciul. Demersul s-a dovedit, până acum, a fi un eșec.
Tribunalul Alba a respins acțiunile pe motiv că nu îndeplinesc condițiile unei acțiuni în răspundere civilă de dreptul muncii, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să cuprindă și obiectul cererii, respectiv valoarea lui, precum și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare, a dovezilor pe care se sprijină fiecare petit și a motivelor de fapt și de drept.
”Reclamanta nu a respectat aceste prevederi imperative, formulând cu privire la fiecare salariat – pârât o acțiune de răspundere în solidar cu toți ceilalți pârâți, pentru întregul prejudiciu, fără a diferenția valoarea prejudiciului determinată sau defalcată pe fiecare pârât raportat la măsura în care a contribuit la prejudicierea reclamantei, prin indicarea precisă și, după caz, enumerativă a faptelor concrete –nu generice- săvârșite. Tocmai de aceea, instanța a și prorogat pronunțarea asupra nulității cererii, până după punerea în discuția părților a disjungerii acțiunii, punându-i-se în vedere reclamantei să formuleze acțiuni, cu capete de cerere pentru fiecare pârât. Reclamanta, însă, nu s-a conformat, depunând aceeași acțiune cu răspundere în solidar, dar în mai multe exemplare.
Mai mult decât atât, acțiunea cu care instanța a fost investită atât inițial, cât și după disjungere nu poartă semnături în original ale semnatarilor. De altfel, nici un act depus de reclamantă nu poartă vreo semnătură în original. Acțiunea este formulată de BCR-SA București «prin reprezentanți» fără a fi identificați acești reprezentanți”, se precizează în motivarea Tribunalului Alba de la unul din cele nouă dosare.
Judecătorul mai afirmă că toate aceste neregularități au fost comunicate băncii și ”deși s-au acordat termene pentru remedierea lor, a fost disjunsă acțiunea și s-a format câte un dosar pentru fiecare dintre pârâți, instanța punându-i în vedere reclamantei să depună acțiuni pentru fiecare pârât – aceste neregularități nu s-au remediat”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii