Rămâi conectat

Actualitate

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Avertismentul dur al specialiștilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Avertismentul dur al specialiștilor

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră, susțin specialiștii. Virusul s-ar putea răspândi repede, în special din cauza lipsei unui sistem medical funcțional, au declarat experții.

Recunoașterea de către Coreea de Nord a faptului că se luptă cu un focar „exploziv” de COVID-19 a stârnit îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu un sistem de sănătate cu resurse insuficiente, cu capacități de testare limitate și fără un program de vaccinare.

Țara a confirmat joi primele sale infecții cu COVID-19 de la apariția pandemiei în urmă cu mai bine de doi ani, trecând la „sistemul de prevenire a epidemiilor de urgență maximă” și impunând o izolare națională. Vineri a raportat primul deces legat de COVID.

Presa de stat nu a confirmat numărul total de cazuri de COVID-19 de până acum, dar a precizat că peste 350.000 de persoane au prezentat simptome de febră de la sfârșitul lunii aprilie.

La fel ca Eritreea, Coreea de Nord nu a început o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Programul global de distribuire a vaccinului COVAX COVID-19 a redus numărul de doze alocate pentru Coreea de Nord, deoarece țara nu a reușit până în prezent să organizeze niciun transport, din cauza, se pare, a cerințelor de monitorizare internațională.

De asemenea, Pyongyang a refuzat ofertele de vaccinuri din partea Chinei.

Coreea de Nord a declarat anul trecut că și-a dezvoltat propriul echipament PCR pentru a efectua teste de coronavirus, iar Rusia a anunțat că a livrat un număr mic de kituri de testare.

Experții internaționali au declarat că, până în prezent, ritmul testelor sugerează că Coreea de Nord nu poate face față numărului de cazuri simptomatice pe care le-a raportat.

Până la sfârșitul lunii martie, doar 64.207 din cele 25 de milioane de persoane din Coreea de Nord au fost testate pentru COVID, iar toate rezultatele au fost negative, arată cele mai recente date ale OMS.

„Coreea de Nord a testat în jur de 1.400 de persoane în fiecare săptămână. Presupunând că au fost la capacitate maximă, atunci pot efectua maxim 400 de teste pe zi – nici pe departe suficient pentru a testa 350.000 de persoane cu simptome”, a declarat Kee Park, de la Harvard Medical School, care a lucrat la proiecte de asistență medicală în Coreea de Nord.

Nu este clar dacă Coreea de Nord a impus vreo obligație privind purtarea măștii de protecție de la începutul pandemiei. Cetățenii au fost văzuți uneori purtând măști, dar și fără măști la evenimentele politice majore la care participă zeci de mii de oameni.

Kim a fost arătat pentru prima dată purtând o mască la o reuniune de joi.

Coreea de Nord se află pe ultimul loc în lume în ceea ce privește capacitatea sa de a răspunde rapid și de a atenua răspândirea unei epidemii, potrivit celui mai recent Index global de securitate sanitară din decembrie.

Deși dispune de un număr mare de medici calificați și de capacitatea de a desfășura și organiza rapid personalul în fața unor situații de urgență, sistemul de sănătate din Coreea de Nord este lipsit de resurse.

Fiecare sat nord-coreean are una sau două clinici sau spitale, iar cele mai multe spitale județene sunt dotate cu instalații de radiografie, „deși nu neapărat funcționale”, a precizat OMS în raportul său privind strategia de cooperare de țară 2014-2019.

Kwon Young-se, nominalizat de Coreea de Sud pentru funcția de ministru al unificării, responsabil pentru legăturile intercoreene, a declarat joi, în cadrul audierii sale de confirmare, că se crede că Nordul nu dispune nici măcar de cele mai elementare materiale medicale, cum ar fi analgezicele și dezinfectanții.

Un investigator independent al ONU pentru drepturile omului a raportat în martie că restricțiile COVID-19 ale Nordului, inclusiv închiderea granițelor, ar fi putut preveni epidemii masive „deși probabil cu costuri considerabile pentru situația sanitară mai largă”.

„Problemele cronice afectează sistemul de sănătate al țării, inclusiv investițiile insuficiente în infrastructură, personal medical, echipamente și medicamente, alimentarea neregulată cu energie electrică și instalațiile de apă și de canalizare inadecvate”, se arată în raport.

Epidemia ar putea reprezenta o provocare politică pentru liderul autoritar al Nordului, au declarat nord-coreenii care au dezertat în Sud.

„Kim a ordonat mobilizarea rezervelor medicale de rezervă, ceea ce înseamnă că în Coreea de Nord vor folosi acum rezervele de război și că spitalele generale au rămas fără medicamente”, a declarat Thae Young-ho, un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud în 2016 și care este acum deputat.

Ji Seong-ho, un alt legislator sud-coreean care a părăsit Nordul în 2006, a declarat că virusul s-ar putea răspândi rapid, parțial din cauza lipsei unui sistem medical funcțional.

„Un număr enorm de oameni au murit în timpul foametei (din anii 1990) după ce a izbucnit tifosul. A fost un coșmar pentru regimul nord-coreean și pentru poporul nord-coreean”, a declarat Ji în cadrul unei sesiuni parlamentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea