Rămâi conectat

Actualitate

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Avertismentul dur al specialiștilor

Publicat

în

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Avertismentul dur al specialiștilor

Epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră, susțin specialiștii. Virusul s-ar putea răspândi repede, în special din cauza lipsei unui sistem medical funcțional, au declarat experții.

Recunoașterea de către Coreea de Nord a faptului că se luptă cu un focar „exploziv” de COVID-19 a stârnit îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu un sistem de sănătate cu resurse insuficiente, cu capacități de testare limitate și fără un program de vaccinare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Țara a confirmat joi primele sale infecții cu COVID-19 de la apariția pandemiei în urmă cu mai bine de doi ani, trecând la „sistemul de prevenire a epidemiilor de urgență maximă” și impunând o izolare națională. Vineri a raportat primul deces legat de COVID.

Presa de stat nu a confirmat numărul total de cazuri de COVID-19 de până acum, dar a precizat că peste 350.000 de persoane au prezentat simptome de febră de la sfârșitul lunii aprilie.

La fel ca Eritreea, Coreea de Nord nu a început o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Programul global de distribuire a vaccinului COVAX COVID-19 a redus numărul de doze alocate pentru Coreea de Nord, deoarece țara nu a reușit până în prezent să organizeze niciun transport, din cauza, se pare, a cerințelor de monitorizare internațională.

De asemenea, Pyongyang a refuzat ofertele de vaccinuri din partea Chinei.

Coreea de Nord a declarat anul trecut că și-a dezvoltat propriul echipament PCR pentru a efectua teste de coronavirus, iar Rusia a anunțat că a livrat un număr mic de kituri de testare.

Experții internaționali au declarat că, până în prezent, ritmul testelor sugerează că Coreea de Nord nu poate face față numărului de cazuri simptomatice pe care le-a raportat.

Până la sfârșitul lunii martie, doar 64.207 din cele 25 de milioane de persoane din Coreea de Nord au fost testate pentru COVID, iar toate rezultatele au fost negative, arată cele mai recente date ale OMS.

„Coreea de Nord a testat în jur de 1.400 de persoane în fiecare săptămână. Presupunând că au fost la capacitate maximă, atunci pot efectua maxim 400 de teste pe zi – nici pe departe suficient pentru a testa 350.000 de persoane cu simptome”, a declarat Kee Park, de la Harvard Medical School, care a lucrat la proiecte de asistență medicală în Coreea de Nord.

Nu este clar dacă Coreea de Nord a impus vreo obligație privind purtarea măștii de protecție de la începutul pandemiei. Cetățenii au fost văzuți uneori purtând măști, dar și fără măști la evenimentele politice majore la care participă zeci de mii de oameni.

Kim a fost arătat pentru prima dată purtând o mască la o reuniune de joi.

Coreea de Nord se află pe ultimul loc în lume în ceea ce privește capacitatea sa de a răspunde rapid și de a atenua răspândirea unei epidemii, potrivit celui mai recent Index global de securitate sanitară din decembrie.

Deși dispune de un număr mare de medici calificați și de capacitatea de a desfășura și organiza rapid personalul în fața unor situații de urgență, sistemul de sănătate din Coreea de Nord este lipsit de resurse.

Fiecare sat nord-coreean are una sau două clinici sau spitale, iar cele mai multe spitale județene sunt dotate cu instalații de radiografie, „deși nu neapărat funcționale”, a precizat OMS în raportul său privind strategia de cooperare de țară 2014-2019.

Kwon Young-se, nominalizat de Coreea de Sud pentru funcția de ministru al unificării, responsabil pentru legăturile intercoreene, a declarat joi, în cadrul audierii sale de confirmare, că se crede că Nordul nu dispune nici măcar de cele mai elementare materiale medicale, cum ar fi analgezicele și dezinfectanții.

Un investigator independent al ONU pentru drepturile omului a raportat în martie că restricțiile COVID-19 ale Nordului, inclusiv închiderea granițelor, ar fi putut preveni epidemii masive „deși probabil cu costuri considerabile pentru situația sanitară mai largă”.

„Problemele cronice afectează sistemul de sănătate al țării, inclusiv investițiile insuficiente în infrastructură, personal medical, echipamente și medicamente, alimentarea neregulată cu energie electrică și instalațiile de apă și de canalizare inadecvate”, se arată în raport.

Epidemia ar putea reprezenta o provocare politică pentru liderul autoritar al Nordului, au declarat nord-coreenii care au dezertat în Sud.

„Kim a ordonat mobilizarea rezervelor medicale de rezervă, ceea ce înseamnă că în Coreea de Nord vor folosi acum rezervele de război și că spitalele generale au rămas fără medicamente”, a declarat Thae Young-ho, un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud în 2016 și care este acum deputat.

Ji Seong-ho, un alt legislator sud-coreean care a părăsit Nordul în 2006, a declarat că virusul s-ar putea răspândi rapid, parțial din cauza lipsei unui sistem medical funcțional.

„Un număr enorm de oameni au murit în timpul foametei (din anii 1990) după ce a izbucnit tifosul. A fost un coșmar pentru regimul nord-coreean și pentru poporul nord-coreean”, a declarat Ji în cadrul unei sesiuni parlamentare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Publicat

în

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Proiectul de lege prin care angajaţii din România şi foştii salariaţi vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), a fost promulgat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Guvernul are la dispoziţie 60 de zile să implementeze modificările aduse legii, conform reporterului Observator Larisa Bernaschi.

De asemenea, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, modifică şi completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003). Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.
Proiectul elimină cozile şi drumurile inutile

„Proiectul adoptat astăzi, iniţiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenţă a salariaţilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în acelaşi timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuţiile. Practic, proiectul repară o rotiţă defectă de pe piaţa muncii. În prezent, pentru a obţine dovada vechimii în muncă, salariaţii fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut şi drumuri inutile -, fie apelează la foştii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La ce date vor avea acces angajaţii în REVISAL

Pe de o parte, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariaţi şi foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.

De asemenea, vechimea în muncă şi/sau în specialitate va putea fi dovedită şi cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

”Odată promulgată legea de către preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate”, mai precizează USR.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Publicat

în

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.

Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.

Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.

„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.

„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare