Eparhia Reformată din Ardeal, decizie favorabilă de la Curtea de Apel Alba Iulia într-un proces privind situaţia unei clădiri a liceului din Ciumbrud, internatul acestuia şi o suprafaţă de teren aferentă
Eparhia Reformată din Ardeal, decizie favorabilă de la Curtea de Apel Alba Iulia într-un proces privind situaţia unei clădiri a liceului din Ciumbrud, internatul acestuia şi o suprafaţă de teren aferentă
Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte solicitarea Eparhiei Reformate din Ardeal cu privire la anularea unei decizii a Comisiei Speciale de Retrocedare a unor Bunuri Imobile care au Aparţinut Cultelor Religioase din România privind situaţia unei clădiri a liceului din Ciumbrud, internatul acestuia şi o suprafaţă de teren aferentă.
Decizie în favoarea Eparhiei Reformate din Ardeal pentru clădiri şi un teren ce aparţin Liceului Agricol dinHotârârea de respingere, de către Comisie, a cererii de retrocedare a fost adoptată în 28 februarie 2018. Ulterior, Eparhia reformată a contestat această decizie la Curtea de Apel Alba Iulia. Marţi, 13 noiembrie, instanţa de judecată a pronunţat o primă deciziei în dosar.
”Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Eparhia Reformată din Ardeal în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri Imobile care au Aparţinut Cultelor Religioase din România şi în consecinţă: Anulează Decizia nr. 7767/28.02.2018 emisă de către pârâtă. Obligă pârâta să procedeze la soluţionarea pe fond a cererilor formulate de reclamantă privind retrocedare în natură sau prin măsuri reparatorii a imobilului înscris iniţial în CF 839 a localităţii Ciumbrud, nr. top 62, 63 transcris în CF 72793 Aiud, cu destinaţia de clădire liceu şi clădire internat şi teren în suprafaţă de 11.567 mp. Respinge în rest acţiunea”, se precizează în conţinutul deciziei de la Curtea de Apel.
Comisia specială a Guvernului poate formula recurs la Înalta Curte de de Casaţie şi Justiţie. Potrivit istoricului publicat pe site-ul Liceului din Ciumbrud, unitatea şcolară a fost înfiinţată în anul 1934 şi a început activitatea în 20 octombrie 1935.
Organizarea administrativă a şcolii din Ciumbrud a început în 1934 când Colegiul ”Bethlen Gabor” din Aiud a cumpărat proprietatea Kemeny Arpad, constând în primul rând din plantaţia de vie, castelul şi câteva clădiri aflate într-o stare destul de avansată de degradare. Terenul unde se afla şi se află şcoala a fost proprietatea baronului Kemeny care a tutelat şcoala între anii 1935-1948, la înfiinţarea ei şcoala a având în proprietate 48,9 ha pământ.
La aceaşi adresă în anul 1935 a luat fiinţă Şcoala Viticolă Tehnică de Maiştri care cuprindea şcoala profesională viticolă de iarnă cu durata de 2 ani, numărul elevilor înscrişi în primul an fiind de 49 de elevi. În construcţiile şcolii a fost amenajat depozitul de vin, crama, grajdul pentru animale de muncă şi remiza pentru atelaje, grajdul pentru iepuri, internatul pentru elevi şi locuinţele pentru salariaţi.
În anul 1947 şcoala s-a transformat în Şcoala Practică Agicolă de 3 ani. În baza decretului 176 publicat în Monitorul Oficial 177 din 3 august 1948 proprietatea şi bunurile mobile sunt preluate de Şcoala din Ciumbrud. Eparhia Reformată din Ardeal mai solicită, într-un alt proces, aflat din 2016 pe rolul Curţii de Apel, restituirea în natură a tuturor bunurilor mobile preluate împreună cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin naţionalizarea instituţiilor de învăţământ, ”în măsura în care aceste bunuri încă mai există”.
Cea mai mare parte a bunurilor cerute de Eparhia Reformată se află la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, dar o parte sunt răspândite şi la alte muzee din ţară. În urma a două expertize tehnice în domeniile gelologiei şi artei s-a stabilit că ar fi vorba de peste 10.000 de artefacte ce s-ar afla în proprietatea Statului Român, preluate odată cu naţionalizarea din anul 1948.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]