Educația pe „butuci”: România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii
Educația pe „butuci”: România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii
Datele furnizate de către Eurostat arată că România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii. Astfel, anul trecut circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.
Ponderea celor care au părăsit sistemul de educaţie timpuriu a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021, scrie Ziarul Financiar.
În 2021, statele membre care au raportat cele mai scăzute ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost Croaţia (2%), Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%), Lituania şi Ţările de Jos (5%).
La polul opus, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15%), Spania, Italia (ambele 13%) şi Bulgaria, Ungaria şi Germania (12%).
Statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar timpuriu la sub 9% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030. Şaisprezece state membre au atins deja ţinta pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.
Comparativ cu anul 2011, aproape toate statele membre ale UE au raportat o pondere mai mică a persoanelor care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare în 2021, cu excepţia Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei şi Germaniei, care au raportat toate o creştere mică (sub 3 puncte procentuale).
Top cinci ţări cu cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii
România
În 2021, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.
Spania
În Spania, circa 13% din persoanele din această categorie de vârstă au abandonat studiile devreme.
Italia
În Italia, ponderea cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare a fost identică cu cea din Spania, de 13%.
Bulgaria
În 2021, 12% dintre bulgarii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani renunţaseră la studii prea devreme.
Ungaria
Ponderea ungurilor din această categorie de vâsta care au renunţat la studii a fost la fel ca cea a bulgarilor, de circa 12%.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa
Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată