Economistul Radu Georgescu: Motivul pentru care au crescut IRCC și ROBOR. Vești proaste pentru cei cu credite în lei
Economistul Radu Georgescu: Motivul pentru care au crescut IRCC și ROBOR. Vești proaste pentru cei cu credite în lei
Economistul Radu Georgescu a explicat miercuri după-masa, într-o postare în mediul online, de ce a crescut ROBOR și IRCC și de ce această creștere este o veste proastă pentru cei care au rate în lei.
”Poate nu știi, dar a fost o zi importantă din punct de vedere economic. ROBOR a ajuns la 6,47%, cel mai mare nivel din ultimii 2 ani.
Este o veste proastă dacă ești antreprenor sau CEO și ai credite în lei. De asemenea, IRCC a ajuns la 5,91%.
Probabil va trece de 6%, cea mai mare valoare din istoria IRCC. Este o veste proastă pentru persoanele care au credite în lei.
Citește și: Economistul Radu Georgescu: Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America, România tot va trece prin turbulențe economice foarte mari în următorii ani
Explic ce s-a întâmplat în ultimele 3 zile:
1. Mai multe bănci străine și-au vândut titlurile de stat emise de România.
Bloomberg spune că sunt cele mai mari vânzări de la ultima criza financiară (2009).
Aceste bănci au scos banii din România, de asemenea persoane și companii din România au schimbat leii în euro.
2. Intervenția BNR
Pentru a nu se duce leul mult la vale, BNR a trebuit să vândă euro. Nu știm exact suma. În presă au apărut știri că BNR a vândut în 2 zile 2 miliarde de euro.
De asemenea, BNR vrea să crească dobânda la lei, adică să crească prețul leilor. Pentru acest lucru a atras leii din piață, acesta este motivul pentru care au crescut IRCC și ROBOR.
3. JPMorgan
În perioade de volatilitate a cursului, apar de fiecare dată traderii din bănci. Aceștia pariază pe volatilitatea din piață. De exemplu, în 2009, 2 tipi care lucrau la 2 bănci din România, au pariat împotriva leului.
BNR a aflat, iar aceștia au fost dați afară din sistemul bancar. Acum este altceva, deoarece vorbim de cea mai mare bancă din lume.
JPMorgan pariază ca leul se va deprecia cu 20%. Pe bursă, aceste pariuri se numesc operațiuni Long. JPMorgan a împrumutat lei pe care i-a schimbat în euro. Aceștia așteaptă ca leul să se devalorizeze pentru a vinde euro și a închide creditele în lei.
Dacă se va întâmpla acest lucru, JPMorgan va avea profit 20% din acest pariu.
4. Economia
Până acum poate era un moft să înțelegi cum funcționează economia, de acum este un lucru obligatoriu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]