Rămâi conectat

Actualitate

Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune

Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune.

Potrivit lui Negrescu, avertismentul CE vine să confirme faptul că plafonările de preţ la energie şi gaze au încălcat legislaţia europeană şi au creat multiple efecte economice imprevizibile.

Consultantul economic precizează că va fi „un adevărat tsunami de creşteri de preţuri” care vor fi simţite „puternic” în economie şi care vor „consolida poziţia României drept campioană europeană la scumpiri”.

Citește și: Robor își continuă ascensiunea: Ratele românilor tot mai mari, după creșterea istorică a indicilor. Cifrele anunțate joi de BNR

„Ne aşteaptă patru valuri de scumpiri care vor duce economia în recesiune. Avertismentul Comisiei Europene vine să confirme faptul că plafonările de preţ la energie şi gaze au încălcat legislaţia europeană şi au creat multiple efecte economice imprevizibile. Unul dintre acestea îl vom simţi de la 1 iulie atunci când, odată cu eliminarea plafonărilor de preţ la energia electrică, mare parte din populaţie va ajunge să plătească facturi duble la energie. În plus, ne aşteaptă un nou val de inflaţie pentru că firmele vor plăti, de asemenea, un preţ mult mai mare la energie, faţă de cel plafonat la 1 leu/kwh, iar acest cost suplimentar se va regăsi în toate produsele şi serviciile din economie”, a declarat, joi 8 mai 2025, economistul Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, dincolo de valul de inflaţie generat de scumpirea energiei pentru care guvernul nu are nicio soluţie în acest moment, o liberalizare a pieţei de gaze va genera un puseu suplimentar de scumpiri.

Consultantul economic spune că cea mai gravă sancţiune pentru România ar fi blocarea fondurilor europene nerambursabile şi că, în condiţiile în care peste 80% dintre investiţiile statului depind de banii UE, ar fi „o misiune sinucigaşă” renunţarea la banii europeni doar pentru „a ţine cu dinţii” de preţul la gaze.

„Menţinerea preţului la gaze plafonat până în primăvara anului viitor, o decizie evident cu caracter electoral, a devenit imposibilă pentru că nu este exclus ca, după acest avertisment, CE să treacă la sancţiuni iar cea mai gravă ar fi blocarea fondurilor europene nerambursabile. În condiţiile în care peste 80% dintre investiţiile statului depind de banii UE, ar fi o misiune sinucigaşă să renunţăm la banii europeni ca să ţinem cu dinţii de preţul la gaze”, explică Negrescu.

Un nou val de inflaţie în România

Specialistul afirmă că, în esenţă, noul guvern, indiferent cine îl va forma, va trebui să renunţe la plafonarea preţului la gaze, iar efectele se vor simţi pe larg în economie.

„Din păcate, această decizie va genera un nou val de inflaţie, pe lângă cele deja anticipate. Primul va fi cel cauzat de deprecierea cursului monedei naţionale, un al doilea îl vom simţi ca urmare a scumpirii energiei, al treilea va fi generat de creşterea preţului la gaze, iar al patrulea va fi asociat creşterii taxelor, mai ales a TVA. Altfel spus, ne aşteaptă un adevărat tsunami de creşteri de preţuri pe care le vom simţi puternic în economie şi care vor consolida poziţia României drept campioană europeană la scumpiri”, menţionează Negrescu.

Potrivit consultantului economic, scăderea puterii de cumpărare se va accentua, iar firmele vor avea din ce în ce mai multe dificultăţi în a rezista unui mediu economic „lovit de scumpiri şi de creşteri de taxe”.

„Efectele sunt inerente – România riscă să intre în recesiune, iar un acord cu FMI pare să devină, pe zi ce trece, colacul de salvare de care autorităţile se vor agăţa pentru a nu intra într-o criză de proporţii”, mai spune Negrescu.

Avertismentul Comisiei Europene

Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România să elimine plafonarea preţurilor la gaze, altfel riscând să se confrunte cu o eventuală acţiune în justiţie în legătură cu această politică, despre care Executivul UE a afirmat că încalcă normele pieţei energetice a blocului comunitar, potrivit Reuters.

Guvernul României are la dispoziţie două luni pentru a răspunde avertismentului Uniunii Europene, după care Comisia poate sesiza instanţa supremă a UE, în cazul în care problema nu este soluţionată.

Facturile la gaze şi energie electrică pentru gospodăriile, întreprinderile mici şi instituţiile publice din România au fost plafonate până la anumite niveluri de consum lunar începând din noiembrie 2021, furnizorii fiind compensaţi pentru diferenţă.

Într-un aviz publicat miercuri, Comisia Europeană a declarat că această politică încalcă normele UE privind libera formare a preţurilor angro la gaze, deoarece măsura României obligă firmele să vândă o parte din producţie la un preţ angro fix. „Preţurile reglementate la nivelul pieţei angro la nivelul UE denaturează semnalele de preţ şi funcţionarea eficientă a pieţei”, a declarat Comisia.

În februarie, fostul guvern a prelungit cu un an plafonarea preţului la gaze şi a prelungit limitele de preţ la energie electrică până în iunie, pentru a ţine în frâu facturile consumatorilor.

Comisia Europenă aminteşte că a trimis României, în octombrie 2024, o scrisoare de punere în întârziere pe aceeaşi temă, dar fără răspuns al guvernului român. CE consideră că măsura menţinută de Executivul român este în detrimentul pieţei interne şi al consumatorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]

Citește mai mult

Actualitate

Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere

Lucian Daramus

Publicat

în

Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista cu dealerii validați în cadrul Programului „Rabla pentru tractoare” 2025. Sunt în total 120 de dealeri validați. Citește și: Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica online, pe site-ul AFM. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea