Rămâi conectat

Actualitate

Economia în România „duduie” în imaginația premierului: 30% dintre români încasează minimul pe economie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economia în România „duduie” în imaginația premierului: 30% dintre români încasează minimul pe economie

Aproximativ unul din trei angajați din România, adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă, este remunerat cu salariul minim pe economie.

În 2011, primul an în care contractele de muncă s-au introdus în softul Revisal al Inspecţiei Muncii, doar 400.000 de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioane erau la nivelul minim, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Confederaţia Sindicală „Cartel Alfa“ şi de la Inspecţia Muncii, scrie Mediafax.

Creşterea semnificativă a salariului minim din ultimul deceniu a fost cel mai puternic instrument de politică economică, dar, din cauza politicii fiscale şi a faptului că angajaţii nu mai beneficiază de efectele contractelor colective de muncă, ponderea angajaţilor prost plătiţi din economie a crescut.

„Lipsa contractelor colective de muncă (în special a contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional), dar şi a contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate, fapt datorat modificării legii dialogului social în 2011, a creat această situaţie, a creşterii numărului de contracte individuale de muncă înregistrate la nivelul salariului minim“, a explicat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“.

Salariul minim pe economie a ajuns la valoarea de 1.386 de lei net în 2021 (283 de euro), în creştere de 2,7 ori în lei faţă de anul 2011, când salariul minim net era de 518 lei net pe lună (122 de euro net). Liderul „Cartel Alfa“ spune că, din cauza lipsei contractelor colective abuzurile împotriva angajaţilor şi frauda fiscală au crescut.

„Consecinţele pe termen mediu sunt multiple: plecarea masivă a lucrătorilor în străinătate, care nu îşi găsesc în ţară posibilitatea unei vieţi decente şi care să nu îi culpabilizeze; frauda fiscală, care face ca veniturile bugetare să scadă (scăzând ca­pacitatea guver­nului de a realiza obli­gaţiile sale faţă de cetăţeni, în special în servicii publice de interes general, cum sunt învă­ţă­mântul şi să­nă­tatea), cu tendinţa clară de a cul­pabiliza lucră­torul“, a mai spus Hossu.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

9-11 aprilie 2025 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vânt, viscol şi ninsori în Alba și alte județe din țară. Vreme extremă până vineri noaptea

Ziarul Unirea

Publicat

în

9-11 aprilie 2025 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vânt, viscol şi ninsori în Alba și alte județe din țară. Vreme extremă până vineri noaptea Meteorologii ANM au emis miercuri, 9 aprilie 2025, o informare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, intensificări ale vântului, valabilă în intervalul […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în Săptămâna Mare în România. Prognoza meteo actualizată de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în Săptămâna Mare în România. Prognoza meteo actualizată de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii ANM au emis prognoza meteo actualizată pentru România în perioada 8 aprilie – 5 mai 2025. Vremea va continua să se încălzească pe parcursul săptămânii viitoare, urmând că temperaturile să depășească 22 – 25 grade […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea