ECLIPSĂ parțială de Lună, în această noapte: Fenomenul, vizibil și pe cerul României
Eclipsa parțială de Lună care se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, va fi vizibilă și din România. Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va ține o oră și 19 minute.
Eclipsa se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în Constelația Aries, potrivit Observatorului Astrnomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fazele eclipsei parțiale de Lună
Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21.02, la două ore după răsăritul satelitului natural al Pământului. Culoarea Lunii nu se va schimba mult la începutul fenomenului, doarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, spun specialiştii. Începând cu ora 22.00, în apropierea maximului eclipsei, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de cea de sus.
Maximul eclipsei se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27 Pe glob, în medie, se produce o eclipsă de Lună pe an şi una de Soare (parţială) la 3-5 ani. Eclipsele de lună durează în medie 4-5 ore.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]