Rămâi conectat

Actualitate

Echinocțiul de toamnă 2023: Toamna începe oficial. Zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi

Ioana Oprean

Publicat

în

Echinocțiul de toamnă 2023: Toamna începe oficial. Zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi

Începutul toamnei, din punct de vedere astronomic, este marcat de echinocțiul de toamnă al anului 2023, moment cu care ziua scade treptat, iar noaptea devine tot mai lungă, până la solstițiul de iarnă, din data de 22 decembrie.

Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit astro-urseanu.ro.

”Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă”, mai scrie astro-urseanu.ro.

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri la români

Tradiția populară spune că, după cum va fi vremea în ziua echinocțiului, așa va fi și anul următor.

Mai mult decât atât, se spune că dacă dimineața de 23 septembrie este ploioasă, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soarele la amiază înseamnă un an bun.

Se obișnuiește ca în această zi de echinocțiu de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele și gutuile.

Tot tradiția populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate și plâng, iar ca să rămână frumoase și sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfințit.

Este bine ca în ziua echinocțiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceștia vor avea impresia toată viața că au puțin de cules.

O altă superstiție spune că nu este bine să te speli pe față până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei și a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieși din casă.

Rate this post

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”

Publicat

în

Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]

Citește mai mult

Actualitate

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]

Citește mai mult

Actualitate

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea