Rămâi conectat

Actualitate

Echinocțiul de primăvară 2025: 20 martie, data în care ziua și noaptea vor fi egale și sfârșitul iernii astronomice. Din luna martie începe să crească durata zilei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Echinocțiul de primăvară 2025: 20 martie, data în care ziua și noaptea vor fi egale și sfârșitul iernii astronomice. Din luna martie începe să crească durata zilei

Echinocțiul de primăvară 2025 marchează sfârșitul iernii în emisfera nordică și, potrivit calendarul gregorian, coincide cu prima zi de primăvară astronomică. Anul acesta, echinocțiul de primăvară începe joi, 20 martie, ora 11:01, ora României.

Începând de la 20 martie durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până când va avea loc momentul solstițiului de vară, la 21 iunie 2025.

Echinocțiul de primăvară 2025

În luna martie, odată cu echinocțiul de primăvară, durata zilei este aproximativ egală cu cea a nopții în orice loc de pe Pământ.

“Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spațiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

Citește și: ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2025 are loc pe 20 martie, ziua în care copiii alungă frigul, iar tații pornesc plugurile

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (calea care marchează, de fapt, planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′. La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Atunci când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (punct folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale), el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen care determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Trecem la ora de vară pe 29 martie

În prima lună de primăvară din calendar, în România se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie. În urma schimbării, ora 3:00 devine 4:00.

Ce este un echinocțiu

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus”, tradus prin „egal” şi „nox”/„noctis” tradus prin „noapte”.

Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic, din fiecare toamnă și primăvară, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Odată cu echinocțiul din 20 martie începe primăvara astronomică în emisfera nordică și toamna astronomică în emisfera sudică. În timpul echinocțiului, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând cantități aproape egale de lumină și întuneric.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

-2026: 20 martie, ora: 16:46;

-2027: 20 martie, ora 22:25;

-2028: 20 martie, ora 04:17.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni: Anunțul drumarilor Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunțat, marţi, 6 mai 2025 că DN 7 C Transfăgărăşan se va deschide în următoarele două săptămâni, în zonă fiind mai puţină zăpadă de curăţat decât în alţi ani. „Transfăgărăşanul se va deschide în următoarele două […]

Citește mai mult

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu: „România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar”

Lucian Daramus

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu: „România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar” Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține analistul economic Adrian Negrescu. Citește și: Euro, la un […]

Citește mai mult

Actualitate

Euro, la un maxim istoric: A depășit pragul psihologic de 5 lei. Cresc ratele celor cu credite în euro

Lucian Daramus

Publicat

în

Euro, la un maxim istoric: A depășit pragul psihologic de 5 lei. Cresc ratele celor cu credite în euro Moneda națională s-a depreciat, marți, 6 mai 2025, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea