E jale! Fondurile UE riscă să fie suspendate: România este singurul stat care nu a trimis raportul de progres privind reducerea deficitului
E jale! Fondurile UE riscă să fie suspendate: România este singurul stat care nu a trimis raportul de progres privind reducerea deficitului
Statele membre ale Uniunii Europene au depus până pe 30 aprilie acest raport, care prevede progresele în ce priveşte ţintele de deficit şi implementarea reformelor şi investiţiilor asumate prin planurile fiscale.
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro. România rămâne, astfel, singurul stat membru cu probleme bugetare care nu a trimis raportul.
Citește și: Fost ministru al Economiei: ”Când vi se spune că nu pot fi scăzute cheltuieli, arătați-le cifre. Creșterea taxelor este opțiunea ușoară pentru politicieni”
Comisia Europeană are programată pe 4 iunie o evaluare a stadiului în care se află statele membre în ce priveşte reducerea deficitelor bugetare, iar România riscă suspendarea de fonduri europene având în vedere că nu şi-a îndeplinit o serie de angajamente, cum este cel privind reforma fiscală.
România a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de 9,3% din PIB (în termeni ESA, standardul UE) şi are cea mai gravă situaţie bugetară dintre statele membre.
„Rapoartele anuale de progres sunt trimise de către statele membre în contextul cadrului de guvernanţă economică. România nu a trimis acest raport până în prezent”, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Statele au depus până pe 30 aprilie acest raport, care prevede progresele în ce priveşte ţintele de deficit şi implementarea reformelor şi investiţiilor asumate prin planurile fiscale.
Raportul anual de progres al României ar fi trebuit să explice şi de ce România nu a respectat în acest an un angajament cheie stabilit cu CE în planul fiscal pentru reducerea deficitului, anume reforma fiscală.
Marcel Boloş: Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de neserios ca noi, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme n-am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este de părere că România ar da dovadă de lipsă de seriozitate dacă ar cere Comisiei Europene o revizuire în ceea ce priveşte deficitul bugetar asumat, atâta vreme cât autorităţile de la Bucureşti nu au implementat angajamentele privind reducerea cheltuielilor publice.
”Acum eu, sigur, spun aşa, în calitate de fost ministru de Finanţe şi responsabil cu fondurile europene, că prioritar, în această etapă, este ca România să-şi respecte angajamentele pe care le are din reforma fiscală, din reducerea de cheltuială, astfel încât să facem noi primul pas, înainte de a cere Comisiei să fie de acord cu renegocierea traiectoriei de deficit bugetar.
Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de neserios ca noi, acum, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme n-am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale şi apoi să cerem încadrarea în ţinta de deficit bugetar. Aşa ar trebui să se deruleze lucrurile în mod firesc”, a afirmat Marcel Boloş, joi, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.
Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Boloş a fost întrebat dacă ar fi dispusă Comisia Europeană să accepte, pentru România, un deficit bugetar de 7,5%, cu 0,5 procente mai mare decât cel stabilit iniţial.
Marcel Boloş a subliniat că reducerea cheltuielilor publice ”depinde foarte mult de calendarul următor pe care îl avem pentru noul guvern şi, desigur, pentru deciziile care vor fi luate de către noul guvern şi Parlament deopotrivă”.
În briefingul la care a participat joi, ministrul Proiectelor Europene a afirmat, în repetate rânduri, că România are nevoie de un guvern cu puteri depline, arătând că traseul pe care îl vor parcurge proiectele derulate din fonduri europene depind în mare măsură.
Nicușor Dan, după ce a anunţat recesiune, s-a întâlnit cu oamenii tehnici din mediul de afaceri
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a afirmat că nu se pune problema constituirii unui nou guvern ”mâine, poimâine” şi că tot ceea ce se vehiculează în spaţiul public despre formarea noului Executiv nu are vreun suport. El a adăugat că îşi doreşte un guvern sprijinit de toate cele patru partide pro-occidentale şi a menţionat că programul de guvernare este mai important decât numele miniştrilor.
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit, seara, cu reprezentanții tehnici ai principalelor asociații de business din România, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu șefii acestor organizații, spun surse din business pentru Profit.ro.
„Președintele s-a întâlnit cu personalul tehnic. Vrea să înțeleagă unele mecanisme și cifre înainte de a se întâlni cu șefii organizațiilor din mediul de afaceri.
Cel mai probabil, asta se va întâmpla chiar săptămâna viitoare”, au spus pentru Profit.ro sursele citate.
Nicușor Dan a asigurat recent că își menține declarația că nu va crește TVA, el arătând că nu s-a pus niciodată în discuție să nu fie bani de pensii și salarii.
”Azi am discutat vreo patru ore în detaliu bugetul național consolidat, structura deficitului. Mâine seară mă voi întâlni cu niște reprezentanțe ai mediului de afaceri și ulterior o să avem o discuție ca să vedem cum facem cu deficitul. Aș vrea să avem o discuție în paralel cu discuția pentru formarea noului guvern, pe bugetul României pe jumătatea de 2025 care a rămas și 2026.
Sunt oameni care lucrează în sistemul bancar, sunt oameni care lucrează în sistemul privat, cei mai buni dintre ei, în opinia mea, ne vom întâlni mâine seară și după aceea acești oameni și cu reprezentanți din Ministerul Finanțelor să găsim o direcție care să nu mărească taxele și să dea și predictibilitate pentru și pentru piața financiară și pentru investitorii”, a spus Nicușor Dan.
Despre promisiunea făcută în campanie, de a nu crește TVA, Nicușor Dan a spus că își menține această declarație.
”Mențin! Eu cred că putem să tăiem niște cheltuieli, asta este credința mea în momentul ăsta. Haideți să mai așteptăm câteva zile să vedem opiniile din toată societatea că cred că asta e normal. Președintele să medieze un dialog în societate, inclusiv cu cei care aduc banii la buget în mediul privat și să vedem cum scoatem”, a subliniat el.
Întrebat dacă avem bani de pensii și salarii pentru următoarea perioadă, Nicușor Dan a spus: ”Asta nu s-a pus în discuție niciodată”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru sâmbătă, 24 mai 2025 Meteorologii au emis o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 6.00, aproape în întreaga țară. De asemenea, o informare de averse şi vijelii pentru toată România va expira luni, 26 […]
Veste șoc! Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană cu tarife vamale de 50% de la 1 iunie 2025
Veste șoc! Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană cu tarife vamale de 50% de la 1 iunie 2025 Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a ameninţat, vineri, 23 mai 2025 Uniunea Europeană cu un tarif de 50% pentru produsele europene importate în SUA începând cu data de 1 iunie 2025, afirmând că negocierile actuale „nu […]
Candidat-surpriză la Primăria Capitalei: Stegarul Dac, aflat în arestat la domiciliu, vrea să se „cațere” în fruntea Bucureștiului. Provocarea „ca-n America”, lansată „adevăraților” suveraniști
Candidat-surpriză la Primăria Capitalei: Stegarul Dac, aflat în arestat la domiciliu, vrea să se „cațere” în fruntea Bucureștiului. Provocarea „ca-n America”, lansată „adevăraților” suveraniști Bărbatul cunoscut drept Stegarul Dac sau Cezar Cătălin Avrămuță, pe numele său real, cel care se cațără pe clădiri, monumente istorice și prin copaci, și-a anunțat intenția de a candida la […]