Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Duşmanul ascuns din casele, şcolile şi grădiniţele noastre: Concentrația de radon, care poate cauza cancer, este peste limita europeană, în județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Studiu al specialiştilor de la Universitatea ”Babeş – Bolyai”, din Cluj-Napoca: Duşmanul ascuns din casele, şcolile şi grădiniţele noastre: concentraţia de radon, peste limita europeană în judeţul Alba. La nivel mondial, radonul este considerat una dintre principalele cauze care favorizează îmbolnăvirea de cancer pulmonar, după fumat. În Alba – cele mai multe cazuri sunt de cancer pulmonar şi colorectal

Un studiu recent efectuat de cadre didactice din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”, din Cluj – Napoca, scot la iveală date extrem de îngrijorătoare: județul Alba, alături de Timiș și Suceava se află în topul județelor unde se înregistrează valori ale concentrației de radon peste media europeană. Radonul este un gaz radioactiv eliberat din dezintegrarea normală a elementelor de uraniu, thoriu și radiu în sol și roci. Este un gaz invizibil, inodor, fără gust care se infiltrează în sus, prin sol, ajungând astfel să fie împrăştiat în aer.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Există indici că radonul favorizează apariția leucemiei și cancerului pulmonar, dar și a altor boli de plămâni. În cadrul studiului a fost măsurat nivelul concentrației de radon, în 180 de şcoli, grădiniţe şi primării din țară din cele trei județe amintite, nivelul fiind unul alarmant.

Informațiile făcute publice recent de specialiștii de la universitatea clujeană devin de-a dreptul alarmante dacă sunt coroborate cu informațiile privind situarea județului Alba în prima treime a clasamentului național al îmbolnăvirilor de cancer.

Din 2004 încoace, în Alba se înregistrează constant peste 1.000 de cazuri anual, iar cele mai multe dintre acestea sunt de cancer pulmonar și colorectal. lNivelul concentrației de radon, peste limită în județul Alba ”Am realizat prima hartă de radon din România, cu zonele de risc, iar ţara noastră se află într-un top negativ al valorilor de radon din Europa.

Pe baza a aproximativ 5.000 de măsurători de radon interior, media expunerii în România ar fi de 176 Bq (Becquerel)/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, respectiv de 300 Bq/mc. Asta înseamnă că ne situăm într-o zonă de risc ridicat, media europeană fiind de 98 Bq/mc. (…) Am avut surprize ca în instituţii publice – în 180 de şcoli, grădiniţe, primării monitorizate – să constatăm niveluri ridicate de radon, cum ar fi în judeţele Alba, Timiş sau Suceava.

De asemenea, în peşteri, unde trebuie implementate protocoale pentru expunerea profesională. Este vorba de Peştera Urşilor, foarte vizitată, unde un ghid, în sezonul cald, ar trebui să îşi limiteze circuitele la 12 ore pe lună. În peşterile Urşilor, Muierii, Polovragi, cele mai vizitate – cu un mare potenţial turistic, valorile sunt în intervalul 1.000 – 2.000 de Bq/mc. Sunt puncte pe traseul turistic unde valorile sunt mari şi unde ar trebui staţionarea limitată pe durata unui circuit turistic, poate chiar evitate anumite zone, iar ghizii şi personalul expus profesional ar trebui să fie informaţi şi să îşi limiteze expunerea. Aici este nevoie de o monitorizare riguroasă, anuală, de control anual al dozei. Iar profesorii şi elevii din şcolile respective ar trebui informaţi”, a declarat Alexandra Cucoş Dinu, managerul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, citată de site-ul news.ro.

Harta realizată, completată până în acest moment în proporție de 42%, va fi încărcată după finalizare şi pe Atlasul European de Radon. Această hartă face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană, contractat în 2016, şi care are o valoare totală de aproximativ 9 milioane de lei. lSoluția pentru evitarea pericolului – simplă și la îndemâna oricui Cea mai rapidă și simplă metodă de reducere a concentrației de radon dintr-o încăpere este aerisirea ei. Radonul este prezent în aproape tot aerul. Toată lumea respiră radon în fiecare zi, de obicei la niveluri foarte scăzute. Cu toate acestea, persoanele care inhalează un nivel ridicat de radon prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, mai ales în zonele fără ventilație corespunzătoare, cum ar fi minele subterane, unde radonul se poate acumula la niveluri care cresc în mod substanțial riscul de cancer pulmonar. Radonul poate intra în case prin fisuri în pardoseli, pereți sau fundații, și se colectează în interior. Acesta poate fi, de asemenea, eliberat din materiale de construcții sau din apa obținută din puțuri care conțin radon. Nivelul de radon poate fi mai mare în casele care sunt bine izolate, însă construite pe sol bogat în elemente de uraniu, thoriu și radiu.

Totodată, managerul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului este de părere că: ”Există soluţii, trebuie o cooperare naţională. Nu cred că în aceste instituţii publice, şcoli, unde nivelul de radon este ridicat, nu se poate implementa o metodă de remediere. Costurile variază şi ar putea ajunge la 1.000 de euro, vom încerca să scoatem un sistem pe piaţă care să poată fi comercializat, să brevetăm o soluţie rapidă, puţin consumatoare de energie, ieftină, accesibilă tuturor, pentru control, atât de monitorizare cu transmitere la distanţă a datelor, de supraveghere a nivelului de radon din locuinţă, cât şi de intervenţie”.

Cum poate radonul cauza cancer?

Atunci când sunt inhalate, particulele radioactive pot deteriora celulele pulmonare. Expunerea pe termen lung la radon poate duce la cancer pulmonar, lucru ce a putut fi dovedit doar prin asocierea cu inhalarea directă a acestui gaz. De asemenea, sunt indicii că există un risc crescut de îmbolnăviri de leucemie în urma expunerii la radon, însă nu există studii oficiale care să demonstreze clar acest lucru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea