Durerea de coloană vertebrală (IV)
Acest episod este ultimul în care mai vreau să menţionez anumite lucruri referitoare la problema durerii de coloană vertebrală.
Am lucrat în acest domeniu de prevenire, tratare şi reeducare funcţională a coloanei vertebrale, cauzate de bolile amintite (artroză, hernie discală, etc.) ca medic specialist în Italia în probleme de reabilitare motorie (aproximativ 18 ani). Deci consider că am o lungă experienţă în acest domeniu de activitate medicală şi aş vrea să precizez că am cunoscut şi tratat atât persoane vârstnice cât şi tinere suferind de aceste afecţiuni.
Ceea ce am scris în articolele precedente este rezultatul experienţei mele ca medic practician în acest domeniu, dar şi al studiului literaturii medicale. Când se vorbeşte de această ramură a medicinei – medicina de reabilitare – este imposibil a nu cunoaşte mai întâi prevenirea (medicină preventivă), apoi tratarea bolii de bază a durerii cu terapie farmacologică, fizică şi complementară (acupunctură, homeopatie, fitoterapie, etc.).
E nevoie de precizarea diagnosticului clinic pe baza examenului clinic şi a examinărilor paraclinice pentru a se stabili o conduită terapeutică justă. Este de preferat ca bolnavul să fie mai întâi examinat de medicul de familie, pentru a preciza diagnosticul, eventual cu ajutorul medicilor specialişti şi al examinărilor paraclinice. Abia după aceea să se prezinte pentru terapie fizică şi reabilitare motorie.
După ce am reuşit să calmăm durerea, prima măsură (ca terapie) este de a preciza diagnosticul şi continuarea măsurilor de terapie amintite.
Când se suspectează necesitatea intervenţiei chirurgicale, este necesară o vizită medicală neurochirurgicală.
Nu exageraţi cu medicamentele! „Leacul nu-i cu sacul”, zice un proverb românesc.
Medicina reabilitativă are ca scop principal recuperarea (reeducarea funcţională, reabilitarea) prin metodele cunoscute şi amintite: masaj, kinetoterapie (manuale sau mecanice) pentru redarea funcţionalităţii reduse sau pierdute la nivelul aparatului locomotor. Ca orice patologie, cu cât se intervine mai din timp din punct de vedere medical, cu atât mai bine. În limba italiană, „Prima intervenire, meglio e”.
Personalul medico-sanitar ce se ocupă de terapia fizică şi reabilitare are în vedere în primul rând a nu face mai rău, a ameliora sau chiar a vindeca (Prima non nuocere, deinde salutare).
Nu se poate practica medicină reabilitativă fără a cunoaşte bine probleme de prevenire şi terapie. Ea urmăreşte reintegrarea în societate şi în muncă a persoanelor în cauză, dacă e posibil cu program integral sau jumătate de normă, acelaşi tip de muncă sau altul mai uşor. Reabilitarea se face de o echipă alcătuită din medici de specialitate (neurochirurg, neurolog, ortoped, recuperator, etc.), fiziokinetoterapeut, profesor de educaţie fizică, asistent social, psiholog.
În încheiere aş vrea să dau definiţia medicinei reabilitative, în traducere din limba italiană: Medicina reabilitativă este o ramură a medicinei care are ca scop eliminarea sau reducerea dizabilităţii ca urmare a unei alterări a funcţiilor psiho-fizico-senzoriale. Reabilitarea motorie este parte integrală a medicinei reabilitative.
Cauzele care pot determina scăderea sau pierderea capacităţii de a desfăşura o activitate sunt numeroase. Eu am abordat în aceste articole numai problema durerii de coloană vertebrală ca urmare a diferitelor afecţiuni şi traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, dar şi în vecinătatea ei, (durere iradiată: torace, abdomen, etc.).
Sper, pe viitor, să am şi un dialog cu persoanele ce au citit cele patru articole şi au interes să cunoască, eventual, mai mult despre acest subiect.
dr. Viorel POPA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Sportacum 3 zile
FOTO: CSU Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 5-2 (3-0), în derby „de Alba”! Studenții, demonstrație de forță
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfânta Parascheva 2024. Urări și felicitări pentru cei ce își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE SFÂNTA PARASCHIVA 2024. Cele mai inspirate, originale, amuzante mesaje, SMS-uri, urări şi felicitări de Sfânta Paraschiva
-
Ştirea zileiacum 6 ore
15 octombrie 1922, ziua în care au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia. Peste 30.000 de români și 15.000 de soldați prezenți la eveniment
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 octombrie: Ziua mondială a artritei. Afecţiunile musculo-scheletale reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă