Rămâi conectat

Ştirea zilei

După alegerile europarlamentare Alba Iulia începe să respire aerul istoriei… anului 2004

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

alianta daAlegerile de duminică au transformat Alba Iulia, capitala singurei redute din țară care mai rezista asaltului pesedisto-penelist, într-o insulă roșie pe o mare portocalie (încă!). Și asta fără prea mult efort din partea învingătorilor care, trebuie s-o spunem, au fost ajutați de marii învinși.

PDL-iștii locali și-au supraevaluat șansele, au tratat superficial campania electorală convinși fiind că, la fel ca de obicei, cetatea, festivalurile și câteva străzi reabilitate aduc voturi. Au lăsat garda jos iar acum, spre surpriza tuturor, Alba Iulia începe să respire aerul istoriei anului 2004 (anul înființării alianței DA) iar județul nu se simte nici el prea bine.

Duminică, 25 mai 2014 a fost ziua în care speranțele unora s-au împlinit, speranțele altora s-au năruit iar marile speranțe au încremenit (de uimire că nici măcar nu s-a atins modesta țintă de 20%). Evident, vinovată de neîmplinirile unora a fost marea masă a cetățenilor sătui de promisiuni, realizări și mari proiecte, care au hotărât să nu contribuie la trimiterea în Parlamentul European a unor personaje despre care nu știu foarte clar ce au făcut și ce vor mai face acolo (în afară de faptul că vor încasa mii de euroi lunar), și la ce le folosește activitatea acestora (mai ales când ei – cetățenii – se uită în farfurie, în frigider sau pe facturi și apoi în propriul buzunar).

După închiderea urnelor și pe măsură ce înainta numărătoarea paralelă a voturilor, o parte dintre ”taberele” implicate în eveniment au început să vadă roșu în fața ochilor, culoare care a căpătat nuanțe din ce în ce mai intense până ce, la unii, s-a revărsat (cum altfel?) în declarații pe rețeaua de socializare.

Iar pentru că cifrele oficiale nu mint, vă prezentăm câteva concluzii privind scrutinul de duminică:

*Primarul (și candidatul) Mircea Hava este cel mai iubit de pământenii din Oarda, Micești și Bărăbanț

Marele văl portocaliu ce se întindea peste orașul cu cetate renovată s-a retras, strategic, spre periferie, în cartierele Oarda, Micești și Bărăbanț – unde, în câte o secție, PDL-ul a reușit să treacă ”sănătos” peste 100 de voturi (139 la secția 48, din Oarda; 121 la secția 47, din Micești; 117 la secția 45, din Bărăbanț), semn că ”deranjul” cu pavarea străzilor a funcționat iar votanții nu-l uită pe cel care i-a scos din gropi și noroaie.

O mică picătură portocalie a mai rămas și în inima orașului, la Cinema ”Dacia” (secția 16), unde 107 dintre electori au considerat că zgomotul de la terasele de pe Bulevard nu este chiar atât de mare și au pus ștampila pe lista democrat-liberală.

Trădat de electoratul de vârsta a 3-a (pe care degeaba l-a plimbat și anul acesta gratuit, cu autobuzele STP-ului), primarul (și fostul candidat) Mircea Hava mai are acum un singur dor – să construiască ”o Dreaptă puternică”, astfel că n-ar fi exclus să se vorbească iar, în curând, cu accent meridional într-un anumit birou din primărie.

*Florin Roman a reușit să convingă puțini alegători, chiar și în zona în care locuiește

PNL-ul n-a reușit să treacă de pragul de 100 de voturi la nicio secție de votare din oraș, și asta după marile eforturi depuse de purtătorii de stindard liberal (aceștia alegându-se doar cu o formă fizică de invidiat, de la mersul pe bicicletă și nenumăratele mișcări de brațe de la lipit afișe). Acum vrea și el într-o ”Dreaptă” care să ”oprească ciuma pesedistă! Azi la Alba mâine în toată țara”, așa cum spunea un important lider liberal local, în ziua alegerilor, pe Facebook.

La secția de votare nr.43 unde a fost arondat, candidatul Florin Roman și în general liberalii au obținut doar 72 de voturi, iar la secția nr.9 (unde a votat familia sa) – 96 de voturi, ciudat de puține având în vedere că, probabil, numai pe strada pe care locuiește și câteva străzi dimprejur, am putea număra chiar mai multe case.

Dar… parafrazându-l pe un ”clasic în viață” (devenit foarte drag liberalilor în ultima vreme): Poate a zis candidatul ceva… Poate a înjurat… Poate a zis prea multe, sau prea… aceleași lucruri. Sau poate a zis de lucruri pe care de fapt le-au făcut alții și el și le-a asumat. Sau poate că n-a vrut să se afle despre el unele lucruri dar a avut ghinionul să zică alții.

În fine, eu cred că totuși PNL-ul presimțea lovitura pixelului roșu. Altfel de ce ar fi scris în urmă cu puțină vreme, într-un comunicat de presă: ”Alegătorii preferă oameni normali, nu tot felul de măscărici”?

Mai trebuie să spun că cel mai mare succes l-au avut liberalii cu 96 de voturi la secția nr. 9 (unde au fost arondați electorii din cartierul Recea și alte străzi apropiate); 91 de voturi la secția nr.31 (unde au fost arondați cei de pe str. Septimiu Severus) și 89 de voturi la secția nr. 10 (unde au votat cetățenii din zona Vasile Goldiș și străzile apropiate).

*Învingătorul alegerilor din Alba Iulia – preferatul cetățenilor cei mai dornici să ajungă în Europa

Despre cei care au câștigat surprinzător (chiar și pentru ei) alegerile în fosta enclavă portocalie putem spune că probabil i-au atras pe alegători cu multitudinea de afișe cu Mihai Viteazul și Catedrala Reîntregirii, chiar dacă majoritatea s-au uitat mai degrabă pe cuponul de pensie (recent mărită) decât pe stâlpii societății care le furnizează atât de scump curentul.

Astfel, ”scorul-record” a fost atins de PSD la secția de votare nr.1 din centrul vechi al municipiului, o zonă liniștită, cu case, multe dintre ele umbrite de copacii din ”vechiul regim”, unde 181 de electori încă își mai amintesc cu plăcere de ”Epoca Iliescu”.

Un scor la fel de bun, s-a obținut într-o zonă ”fierbinte” a municipiului – Zona Industrială, dar din alt motiv: o mare parte dintre cetățenii de aici chiar își doresc să ajungă în Europa. Mândri că sunt români, 177 de cetățeni europeni de pe străzile Eleșteului, Budai Deleanu, Arinilor etc. au pus ștampila exact acolo unde trebuie… la secția de vot nr.32, iar un alt calup similar de voturi (161) a fost obținut la o secție din imediata apropiere – nr.33, unde au fost arondați locuitorii de pe străzile Craivei, Lacului și altele din vecinătate.

*Există și alegători ”paroliști”

Suntem siguri că numărul mai mare de voturi despre care vorbeam mai sus nu are nicio legătură cu zvonurile sau acuzațiile post-electorale cum că partidele ar fi ”impulsionat” unele categorii de cetățeni cu promisiuni, produse sau (Doamne ferește!) chiar bani. Cel mai probabil asta este doar o poveste. Dar dacă, la fel ca orice poveste are și un sâmbure de adevăr? Dacă ne lăsăm imaginația să zburde avem așa: secția cu cel mai mare număr de voturi nule din Alba Iulia – nr.33 (Zona Industrială, străzile Craivei, Lacului etc.). Dacă s-au ținut ”impulsionații” de cuvânt și au pus ștampila în trei locuri diferite pe același buletin de vot? Nu înseamnă că avem și alegători săraci dar cinstiți?

Dacă în Alba Iulia s-a ajuns la astfel de rezultate, dacă în ”fieful portocaliu” lideri politici puternici au ajuns să accepte faptul că au nevoie până și de ”firimituri” ca să bată o stângă ce, pentru ei, nu reprezenta un pericol în urmă cu câteva zile, nu simțiți că începe să se schimbe aerul istoriei din Cealaltă Capitală? Mie așa mi se pare, dar, cel mai sigur, ne vom lămuri la alegerile din toamnă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea