DUMINICĂ| „Zi Bade cu fluiera”, sus, în Luncile Prigoanei, la Şugag: Tradiţii, ritualuri şi spectacol folcloric. Vezi invitaţii
Festivalul Păstoresc „Zi Bade cu fluiera” îşi defăşoară duminică, 13 iulie 2014, cea de-a 40-a ediţie, motiv de sărbătoare pentru sătenii din Şugag, dar şi pentru cei care muzica tradiţională românească din judeţ, bacii şi băciţele şi cântatul din fluieră.
Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului, care până acum se ţinea la 1 iunie în fiecare an, anul acesta având o întârziere din cauza unor investiţii la stadionul din localitate, este o continuare în timp şi spaţiu a nedeilor de odinioară, care marchează începutul verii şi urcatul oilor la munte. O altă schimbare de anul acesta este locul de desfăşurare. Badea din Şugag va zice în acest an cu fluiera la stâna ecologică de la Luncile Prigoanei, şi nu ca până acum, pe stadionul din centrul comunei Şugag. Cei care vor ajunge duminică pe meleagurile şugănene vor avea parte de un mare spectacol folcloric, oferit de invitaţi din Alba, dar şi din alte judeţe. Festivalul Păstoresc “Zi Bade cu fluiera” va debuta duminică, 13 iulie, la ora 11.00.
Şugagul se îmbracă în straie de sărbătoare duminică, 13 iulie, cu ocazia festivalului Păstoresc “Zi Bade cu fluiera”. Aflat la cea de-40-a ediţie, anul acesta festivalul va aduna fluieraşii din Şugag şi din zonele învecinate la stâna ecologică, în Luncile Prigoanei.
Sărbătoarea are în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru plecatul oilor „amunte” cum se spune. Cu acest prilej se încheie convenţii între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în “bună înţelegere”.
Se aleg şefii “de munte” dintre cei mai buni gospodari, se tocmesc ciobanii, văcarii, copiii boitari şi bineînţeles băciţele. Acum se stabilesc măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor , strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei.
Programul festivalului „Zi Bade cu fluiera” va debuta la ora 11.00, iar pe scena festivalului vor urca formaţia de fluieraşi a comunei Jina, judeţul Sibiu, Ansamblul Vinţana din Vinţu de Jos, Ansamblul Căminului cultural al comunei Săliştea, formaţia de fluieraşi a comunei Şugag, formaţia „Adi Străulea” din Sibiu. Invitaţi de onoare în spectacol sunt interpreţii de muzică populară Eugen Mihăilă, Maria Filimon, Bogdan Cioran, Codruţa Roden.
Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Şugag, în parteneriat cu Asociaţia crescătorilor de ovine şi bovine Şugag.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 48 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri