Rămâi conectat

Cultură Educație

DUMINICĂ: Vernisajul expoziției “Arhitectul Victor Ştephănescu – autorul Catedralei Reîntregirii Neamului”, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Mondoc Adriana

Publicat

în

Duminică, 14 octombrie 2018, ora 12.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția “Arhitectul Victor Ştephănescu – autorul Catedralei Reîntregirii Neamului”.

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Dobrogea, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, organizează expoziția “Arhitectul Victor Ştephănescu – autorul Catedralei Reîntregirii Neamului”. Cu această ocazie va fi lansat și albumul “Arhitectul Victor Ştephănescu – între Stilul National și Modernism”, avându-l autor pe arh. Radu Cornescu.

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, duminică 14 octombrie 2018 la ora 12.00. Cu aceasta ocazie va fi lansat și albumul “Arhitectul Victor Ştephănescu – între Stilul National și Modernism”, avându-l autor pe arh. Radu Cornescu. La vernisaj vor participa arh. Alexandru Bălan, arh. Laura Tudosie și arh. Radu Cornescu din partea filialei Dobrogea.

Ansamblul Catedralei Încoronării (supranumită și Catedrala Reîntregirii Neamului) are semnificații adânci cu privire la făurirea statului modern român, reprezentând unul dintre cele mai însemnate simboluri ale istoriei noastre privind unitatea națională.

După recunoașterea de către puterile Europei a unirii Țării cu Transilvania prin încheierea tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), s-a hotărât încoronarea lui Ferdinand ca rege al României Mari, la Alba Iulia.

Comisia înființată special pentru stabilirea programului și supravegherea lucrărilor de pregătire a acestei solemnități, condusă de generalul Constantin Coandă, a hotărât inițial ca la Alba Iulia să se construiască un pavilion vast și impozant, deschis vederii publicului din toate părțile și prevăzut spre răsărit cu un altar. Însă a apărut o altă propunere, făcută de cărturarul Nicolae Iorga, de a se construi o biserică monumentală – “Catedrala Încoronării” – soluție pe care comisia a acceptat-o pe 6 februarie 1921. Pentru realizarea proiectului, a fost desemnat de către comisie arhitectul Victor Ştephănescu.

Arh. Victor Ştephănescu este o personalitate de prim rang a țării, unul dintre „giganții” de la început de secol XX care au promovat arhitectura neoromânească, numindu-i aici pe arhitecții Ion Mincu, Dimitrie Maimarolu, Petre Antonescu, Ion Berindey, Ştefan Burcuș, Grigore Cerchez etc. El a fost unul dintre cei doi arhitecți-șefi ai Expoziției Naționale din 1906 ținută la București (celălalt arhitect-șef a fost arh. Ştefan Burcuș). Ştephănescu este autorul, printre altele, al mai multor clădiri de mare importanță din România. La capitolul de arhitectură religioasă, Victor Ştephănescu mai este autorul Moscheii Regale din Constanța și al Bisericii Anglicane din București.

Expoziția prezintă lucrările cele mai importante realizate de arh. Victor Ştephănescu în România și sunt expuse, pe larg, imagini inedite din timpul construcției Catedralei Reîntregirii Neamului, precum și din momentul Încoronării.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Dobrogea și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale

Lucian Daramus

Publicat

în

Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea