Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DUMINICĂ, la Ciugud: 300 de interpreți de muzică populară și dansatori, la etapa a doua a Festivalului „Cultură pentru Cultură”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, continuă duminică, 9 iunie 2019, la Ciugud, în comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din România. Administrația județului și comunitatea din Ciugud doresc astfel să demonstreze că în Uniunea Europeană putem să ne dezvoltăm păstrând zestrea noastră de tradiții și obiceiuri strămoșești și să ne mândrim cu aceasta.

Manifestările vor debuta duminică, la ora 12:30, cu o paradă a portului tradițional din Județul Alba, la care vor participa aproape 300 de persoane, membri ai celor 21 de comune înscrise în concurs, 17 comunități la Secțiunea „Dansuri tradiționale din Județul Alba” (Rădești, Hopârta, Vinerea, Stremț, Vințu de Jos, Bistra, Cut, Săsciori, Albac, Fărău, Almașu Mare, Cetatea de Baltă, Sâncel, Daia Română, Șona, Ceru Băcăinți, Unirea) și 4 comunități la Secțiunea „Gospodărie și gastronomie tradițională” (Cricău, Sântimbru, Ciugud și Mihalț). Începând cu ora 13,30, pe scena din parcul Primăriei Ciugud, se va desfășura Concursul de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” – Secțiunea „Dansuri tradiționale din Județul Alba”, iar în paralel comunele participante la Secțiunea „Gospodărie și gastronomie tradițională” vor găti în aer liber preparate gastronomice tradiționale și se vor întrece în reconstituirea gospodăriilor specifice din zonele pe care le reprezintă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Membrii juriului acestei etape sunt:

– Gheorghița Nicolae, producător al emisiunii TEZAUR FOLCLORIC, Televiziunea Română – președintele juriului,
– Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă – Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” București,
– Corneliu Bucur, cercetător științific, președinte Academia Artelor Tradiționale din România,
– Ștefan Coman, maestru coregraf, Președinte al Asociației Ansamblurilor, Orchestrelor și Grupurilor Folclorice Profesioniste din România, Vicepreședinte al Asociației Coregrafilor din România, Director al Ansamblului Folcloric ,,Baladele Deltei”.
– Sorica Fărcașiu, maestru coregraf, o enciplopedie vie a dansului tradițional românesc din Județul Alba.

Concursul va fi urmat de un spectacol folcloric extraordinar susținut de Grupul vocal tradițional ,,Obârșia” din Blaj, Ansamblul Folcloric „Dor Teiușen” din Teiuș, Grupul vocal tradițional „Doina Mureșului” din Ciugud (câștigător al premiului ,,Grupul vocal al Județului Alba în 2019”) și Bianca Șușman, câștigătoarea premiului ,,Solistul vocal al Județului Alba în anul 2019”. Programul va fi întregit de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, de ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza și de soliștii vocali Nicolae Plută, Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Leontina Fărcaș și Traian Jurchela.

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care își propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia și tradițiile autentice ale Albei. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție și este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, iar etapa de la Ciugud va fi organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Ciugud.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea