Rămâi conectat

Curier Județean

DUMINICĂ| Expoziţie la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Prăznicarele Învierii, icoanele – calendar ale zugravilor din Laz”

Alexandra Mates

Publicat

în

expozitie muzeu alba iuliaDuminică, 9 noiembrie 2014, de la ora 13.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziţia „Prăznicarele Învierii, icoanele calendar ale zugravilor din Laz”. Cu această ocazie vor fi expuse lucrări ale zugravilor din Laz, Maicile Îndurerate, icoanele cu reprezentările Judecăţii de Apoi ori prăznicarele Învierii, fiind doar câteva dintre ele.

Icoanele şi prăznicarele se remarcă atât prin tematica lor diversă, dar și prin varietatea formatului, ele fiind pictate de aproape toţi zugravii din familia Poienaru şi de unul dintre ucenici, Pavel Zamfir. De semnalat că, ele s-au răspândit în numeroase biserici din judeţul Alba, astăzi regăsindu-se și în numeroase colecţii muzeale.

Cele aproape 60 de piese ce vor fi expuse provin din colecțiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu, Muzeul Municipal „Ion Raica” din Sebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, Mănăstirea Negraia-Pătrânjeni, dar și din câteva parohii ortodoxe din judeţ: Laz, Petreşti, Inuri, Cenade, Dumbrava-Marga şi Tărtăria.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2014. Organizarea eexpoziţiei a fost posibilă datorită Consiliului Județean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare Acesta mai este judecat și pentru act sexual cu un minor și pornografie infantilă Un tânăr de 28 de ani, din comuna Cergău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, actr sexual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea