DSVSA ALBA: Recomandări pentru consumatori şi operatorii din industria alimentară pe timp de caniculă
In scopul prevenirii aparitiei episoadelor de toxiinfectie alimentara, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba vine in intampinarea consumatorilor si operatorilor din industria alimentara cu cateva recomandari, dupa cum urmeaza:
In atentia consumatorilor
Cumpararea de produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate/ autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă
Dupa cumpărarea de alimente de origine animala, acestea sa fie introduse cat mai repede posibil în frigider, unde sa fie pastrate astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;
– Alimentele care urmeaza a fi depozitate la frigider sa fie ambalate separat şi menţinute pe timpul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Alimentele gătite sa fie pastrate în recipiente acoperite;
– Produsele decongelate sa nu se recongeleze;
In cazul in care exista alimente alterate, acestea sa fie indepartate imediat, intrucat constitue o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– fructele şi legumele sa fie bine spalate înainte de a le depozitate în frigider şi înainte de a fi consumate.
Operatorii din industria alimentară trebuie să tina cont de urmatoarele aspecte:
– vânzarea produselor de origine animala sa se faca numai în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi numai in condiţii de igienă corespunzătoare;
– manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte) sa se faca numai in conditiile asigurarii unei igiene si temperaturi adecvate
–produsele de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării sa fie confiscate, denaturate si distruse;
– asigurarea unei temperaturi adecvate in timpul transportului produselor alimentare pentru menţinerea lanţului frigorific;
– comercializarea şi punerea în consum numai a cărnurilor care au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Reamintim consumatorilor ca pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor inregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa direct sediul DSVSA Alba, str.Lalelelor nr.7A.
Luand in considerare temperaturile deosebit de ridicate din perioada urmatoare, reamintim detinatorilor de animale cateva din obligatiile care le revin, in scopul asigurarii protectiei si bunastarii animalelor, precum si a evitarii stresului termic asociat perioadei de vara:
Prevederi aplicabile fermierilor:
Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;
– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;
– în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
– dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat,
Prevederi aplicabile administraţiilor locale:
– administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate;
– consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere;
– să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.
Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie:
În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.
O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.
Prevederi aplicabile deţinătorilor de cai:
Ca şi în cazul animalelor de crescătorie, caii şi poneii ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană.
Prevederi aplicabile transportatorilor de animale:
– Sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;
– Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;
– Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;
– La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;
– În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;
– Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului.
Prevederi aplicabile târgurilor în care se comercializează animale:
– Padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării, trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.
– Trebuie asigurată aprovizionarea regulată cu apă și furaje, precum și existența unor surse alternative de alimentare cu apă.
Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.
Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.
Sursa de apă potabilă.
În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:
SPECIE / Categorie de animale / Cantitate de apă recomandată
vaci-lapte / 38-52 litri
bovine / 38 litri
cai / 20-45 litri
porci / 4-11.5 litri
ovine / 6 litri
păsări-curte / 0,5litri
Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.
Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii