Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Examenul trichineloscopic, OBLIGATORIU la carnea provenită de la porcul sacrificat în gospodărie. Precizări pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

DSVSA Alba: Examenul trichineloscopic, OBLIGATORIU la carnea provenită de la porcul sacrificat în gospodărie. Precizări pentru cetățeni

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește cetățenilor că au obligația să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO).

În fiecare dintre cele 69 de circumscripții sanitar-veterinare, care înglobează toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, există cel puțin un cabinet medical veterinar în care se efectuează examenul trichineloscopic.

Transmitem cetățenilor că se pot adresa inclusiv medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care au încheiate contracte cu DSVSA Alba. Fiecare municipiu/oraș/comună are un medic veterinar de liberă practică împuternicit.

De asemenea, examenul trichineloscopic se efectuează și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș și Câmpeni. La nivelul CSVSAO, în cursul săptămânii, examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (3, 10 și 17 decembrie 2022) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

Probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici. Efectuarea examenului trichineloscopic, înainte de consumul cărnii porcului sacrificat în gospodărie, este obligatorie!

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

• Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
• Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț. Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.

DSVSA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | INCENDIU în satul Goești, din comuna Vidra: Resturi lemnoase, cuprinse de flăcări. Intervin pompierii din Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | INCENDIU în satul Goești, din comuna Vidra: Resturi lemnoase, cuprinse de flăcări. Intervin pompierii din Câmpeni Un incendiu a izbucnit joi noaptea în satul Goești, din comuna Vidra, unde resturi lemnoase au luat foc. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU la o anexă gospodărească din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale Secția de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea