Rămâi conectat

Curier Județean

DSV Alba a început campania de informare a producătorilor de lapte. Vezi măsurile impuse de Uniunea Europeană

Dragoş Suciu

Publicat

în

În perioada 10-30 iunie, DSV Alba organizează o campanie de informare a producătorilor de lapte cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.

Vor fi constituite echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, medici veterinari oficiali din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, medici veterinari oficiali responsabili de zonă, în vederea efectuării unor acţiuni de informare a operatorilor alimentari din domeniile producţiei, colectării şi procesării laptelui, cu privire la cerinţele legislaţiei comunitare pentru calitatea laptelui crud. În perioada 10-30 iunie toţi producătorii şi comercianţii din judeţ vor fi informaţi cu privire la legislaţia UE în acest domeniu.

Echipele vor avea atribuţii şi responsabilităţi pentru organizarea unor acţiuni de informare, în principal a producătorilor care livrează lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unităţile de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a celor care vând direct laptele crud către consumatorul final,  cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud, cu referire în special la  numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.

Respectarea condiţiilor de igienă – garanţia unui lapte de calitate:

Sunt interzise consumul şi livrarea laptelui la centrele de colectare/ unităţile de procesare provenit de la vaci care nu au fost tratate cu medicamente fără a respecta perioada de aşteptare indicată de medicul veterinar.

Animalele trebuie să fie curăţate înainte de a fi mulse, nu doar acelea cu ugere şi mameloane vizibil murdare. Este necesară igiena personalului, echipament de protecţie curat, spălarea mâinilor, rănile pielii acoperite cu bandaje igienice. Echipamentele folosite pentru mulsul manual sau automat trebuie să fie confecţionate din materiale uşor de spălat şi dezinfectat şi care să nu transfere laptelui gust şi miros anormal. Laptele trebuie răcit la o temperatură de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic. Atunci cânt colectarea nu este efectuată în fiecare zi laptele trebuie ţinut la 6 grade Celsius.

Producătorii trebuie să respecte o serie de măsuri pentru obţinerea laptelui conform cu cerinţele Uniunii Europene care privesc igiena animalelor şi a adăpostului, echipamentele fermierului şi modul de colectarea laptelui.

Ca urmare, începând cu 1 ianuarie 2014, este interzisă livrarea la centrele de colectare/ unităţile de procesare, precum şi punerea pe piaţă a laptelui crud care nu respectă cerinţele legislaţiei Uniunii Europene, referitoare la numărul total de germeni şi la numărul de celule somatice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe o stradă din Aiud: Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe o stradă din Aiud: Intervin pompierii Un incediu de vegetație uscată a izbucnit vineri seara, în jurul orei 20.25 pe strada Tudor Vladimirescu din Aiud. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș Detasamentul de pompieri Aiud intervine […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea