DSP Alba organizează un workshop cu tema ”Abordarea pacientului imobilizat la pat”: Aproape 50 de asistenți comunitari, așteptați să participe
Direcția de Sănătate Publică Alba în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Alba, organizează joi, de la ora 12.00 și vineri, de la ora 8.00, la sediul OAMGMAMR Alba, workshopul Hartmann cu tema ”Abordarea pacientului imobilizat la pat”.
Cursul va ține șase ore în fiecare zi.
Agenda cursului va cuprinde:
- Îngrijirea pacientului incontinent
- Terapia hidroactivă a plăgilor cronice (escare, ulcerul de gambă, piciorul diabetic)
- Îngrijirea pacientului stomizat (Alegerea corecta a pungii de stoma; Îngrijirea stomei și a leziunilor din jurul stomei; Consiliera pacientului stomizat).
La curs sunt așteptați 48 de asistenți medicali comunitari, iar scopul acestuia este diversificarea informațiilor referitoare la abordarea îngrijirii pacientului imobilizat la pat.
Un număr de 33 de localități din județul Alba au beneficiat în acest an, de asistență medicală comunitară, coordonată de Direcția de Sănătate Publică.
Pe lângă activitățile zilnice, asistenții medicali comunitari au derulat campanii de promovare a sănătății cuprinse în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, precum și campanii locale, coordonate de Direcția de Sănătate Publică Alba.
Dintre campaniile cuprinse în calendarul OMS destinate celebrării zilelor mondiale/europene și a celor cu teme stabilite pe baza unor priorităţi de sănătate specifice naţionale putem aminti: Săptămâna Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Luna naţională de prevenire a cancerului (februarie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei (24 martie), Ziua Mondiala a Sănătăţii (7 aprilie), Săptămâna Europeana a Vaccinarii (20-25 aprilie), Ziua Naţionala a Inimii (4 mai), Salvați vieți: Spălați mâinile (5 mai), Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (20 mai), Ziua Mondială fără Tutun (31 mai), Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri ( 26 iunie), Luna naţională a informării despre efectele consumui de alcool (iulie), Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei (28 iulie), Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (1–7 august), Săptămâna Europeana a Mobilității (16-22 septembrie), Ziua Mondială a Contracepției (26 sept.).
Campaniile enumerate mai sus au fost finanțate de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniilor a fost asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Campaniile derulate la nivel local, la recomandarea conducerii DSP Alba: Campania de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, Campania ”Căpușele pot transmite boli grave!”, Campania de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare: ”Cinci mesaje cheie pentru siguranța alimentației”, Campania de promovare a comportamentelor preventive în caz de caniculă, Alimentație sănătoasă și activitate fizică în școli și grădinițe, Campanii școlare de prevenire a consumului de tutun și alcool, Campanie de educație pentru sănătate în spitale: “Cod de bune practici pentru vizitatori”.
Dintre activitățile zilnice pe care asistenții medicali comunitari le desfășoară în colaborare cu medicii de familie amintim doar câteva: măsuri de prevenire şi combatere a eventualelor focare de infecţii; identificarea persoanele neînscrise pe listele medicilor de familie, cu precădere copii şi gravide, şi facilitează accesul la medicul de familie în scopul obţinerii calităţii de asigurat de sănătate şi al asigurării accesului acestora la servicii medicale; supraveghează în mod activ starea de sănătate a sugarului şi a copilului mic şi promovează alăptarea şi practicile corecte de nutriţie; efectuează vizite la domiciliul sugarilor cu risc medico-social şi urmăreşte aplicarea măsurilor terapeutice recomandate de medic; identifică şi informează femeile de vârstă fertilă vulnerabile din punct de vedere medical, economic sau social despre serviciile de planificare familială şi contracepţie şi le facilitează accesul la aceste servicii; monitorizează şi supraveghează în mod activ bolnavii afalți în evidență specială, respectiv tuberculoză, prematuritate, anemie, alte categorii de persoane supuse riscului sau cu afecţiuni medicale înscrise în registre şi/sau evidenţe speciale; efectuarea vizitelor la domiciliul bolnavilor cronici.
Asistenții comunitari activează în localitățile în care primarii au cerut DSP-urilor înființarea acestor posturi, iar Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea, considerând că sunt necesare astfel de servicii de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat Un șofer ”MORT DE BEAT” a fost oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Citește și: UPDATE […]