”Drumul prieteniei” – Soluție pentru dezvoltarea durabilă a turismului în județul Alba. Rută turistică ce propune conectarea turismului românesc cu cel din Bulgaria
”Drumul prieteniei” – Soluție pentru dezvoltarea durabilă a turismului în județul Alba. Rută turistică ce propune conectarea turismului românesc cu cel din Bulgaria
Lăsând la o parte marile provocări ale zilelor ce le trăim, privim cu încredere către turismul local și căutăm soluții pentru a dezvolta turismul în județul Alba pentru a ajuta zonele din apropierea centrelor urbane prin crearea de locuri de muncă prietenoase cu mediul.
Citește și: Județul Alba, absent din nou la Târgul de Turism al României: Potenţialul turistic al zonei nu a fost promovat, nici de acestă dată, la cel mai important eveniment de profil din ţară
Turismul rămâne soluția optimă și cea mai ușor de adoptat pentru a oferi o șansă de dezvoltare satelor aflate în proces de depopulare din lipsa locurilor de muncă.
După o experiență de aproape 14 ani în turism, pot spune că orice sat, oricât de izolat ar fi, se poate dezvolta prin turism dacă sunt îndeplinite simultan câteva condiții între care, cea mai importantă este implicarea naturală maximă a factorului uman.
,,Drumul prieteniei” este o rută turistică ce propune conectarea turismului românesc cu cel din Bulgaria, un program ce vine în ajutorul agențiilor de turism ca sursă de inspirație și sprijin în alcătuirea programelor turistice destinate turismului accesibil, dar și familiilor care vor să se bucure de un concediu sau o vacanță la prețuri accesibile.
Ruta aleasă cu ajutorul asociațiilor și organizațiilor pentru turism include zone cu obiective turistice foarte frumoase, dar care nu sunt foarte cunoscute și se bazează pe informarea, pregătirea și implicarea factorului uman din zonele respective, fiind o rută recomandată atât pentru turiști români care vor să viziteze România și Bulgaria, cât și pentru turiști bulgari care vor să viziteze România, incluzând mai multe nopți de cazare în România, dintre care cel puțin două în zona județului Alba, cu programe ce includ implicarea maximă a factorului uman.
Realizarea programului prin implicarea agenților economici, a unităților de cazare și masă de diferite capacități, a serviciilor de agrement disponibile și a populației prin programe culturale (prezentare de tradiții, obiceiuri, activități gen pescuit, plimbări cu barca sau chiar prezentarea unor povești, legende din zonele respective) cu suportul oferit de asociații din zonele respective, pune la dispoziția organizatorului de excursie întreaga infrastructură necesară desfășurării unui program turistic cu experiențe autentice, memorabile.
Pentru a veni în sprijinul unităților de cazare și masă cu capacitate sub 60 de locuri, traseul rutier alcătuit cu asistența unor companii specializate pe transport persoane include și variante pentru microbuz și pentru autoturism, dar și informații utile pentru grupuri de motocicliști sau cicliști.
Zonele pitorești și obiectivele turistice sunt incluse într-un program cu două nopți de cazare în Bulgaria (cu trei variante pentru zona bulgară, în funcție de specificul grupului) pentru turiștii români, iar pentru cei bulgari, 7 nopți de cazare (dintre care minim două în Alba Iulia sau în județul Alba).
Drumul prieteniei încurajează agențiile de turism din Bulgaria să ajungă în România și să aibă încredere în capacitatea turismului românesc de a oferi vizitatorilor experiențe foarte plăcute.
Potrivit datelor Eurostat, turismul bulgar a reușit să atragă în 2023 un număr de aproximativ 27 de milioane de turiști în timp ce în România, conform INS, în unitățile de cazare, au sosit în jur de 13.65 milioane de turiști străini.
Agențiile de turism din Bulgaria au programe cu turiști din America Latină ce includ și obiective turistice din România, iar această apropiere nu face decât să încurajeze această colaborare în materie de turism care indirect are capacitatea de a aduce și turiști din America Latină în județul Alba.
Specificul programelor turistice bulgare include o puternică latură culturală ceea ce permite turismului românesc o dezvoltare a turismului cultural și implicarea maximă a factorului uman în aceste programe, într-un sector care crează locuri de muncă prietenoase cu mediul.
România poate să absoarbă turism via Bulgaria, iar pe ,,Drumul prieteniei” vor ajunge cu siguranță și turiști din America Latină. Această rută turistică va întări colaborarea agențiilor de turism din Bulgaria și România, incluzând nopți de cazare în România, inclusiv in Alba Iulia.
Mulțumiri Asociația ,,Ghidul Banatului” și Societatea Română de Geografie- Filiala Giurgiu, cât și tuturor celor implicați în această inițiativă!
Dan Chindriș
Facilitator de dezvoltare comunitară, consultant turism
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
10 ianuarie 2025 | Nouă permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Amenzi de peste 27.500 de lei
10 ianuarie 2025 | Nouă permise de conducere reținute de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Amenzi de peste 27.500 de lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar […]