Drumul forestier Râul Mare-Șureanu ar putea fi modernizat: Planurile administrației locale pentru valorificarea potențialului turistic din zona orașului Cugir
Drumul forestier Râul Mare-Șureanu ar putea fi modernizat: Planurile administrației locale pentru valorificarea potențialului turistic din zona orașului Cugir
Declararea Cugirului ca stațiune turistică de interes zonal, deschide perspective pentru exploatarea turistică a Munților Șureanu.
La finele săptămânii trecute a avut loc o primă întâlnire între conducerea Primăriei Cugir și reprezentanții HoReCa, tinerii antreprenori interesați de turism și organizațiile non-guvernamentale din domeniu.
Dezbaterea are loc în contextul declarării zonei Cugir-Șureanu ca stațiune turistică de interes local, urmând să fie organizate noi întâlniri în care să se contureze o viziune și o strategie de dezvoltare a zonei montane. Cugirul este orașul cu cea mai mare suprafață din țară – 354 kmp, mulți dintre ei în zona Munților Șureanu.
Potrivit primarului, Adrian Teban, noul statut este doar primul pas dintr-un proces amplu care va deschide turistic Cugirul și îi va permite să beneficieze de potențialul uriaș al Munților Șureanu. „Următorul pas este acela de a rezolva problemele legate de infrastructura de acces. Vrem să clarificăm situația juridică a drumului forestier Râul Mare-Șureanu, să ajungem la o înțelegere cu Romsilva, să-l trecem în domeniul public al orașului și apoi să accesăm surse de finanțare pentru modernizarea lui. Ne dorim să identificăm, să delimităm și să amenajăm trasee în toată partea montană, să o facem accesibilă și atractivă.”, susține edilul Cugirului.
Primarul Adrian Teban și-a exprimat încrederea că antreprenorii locali vor contribui la creșterea atractivității zonei, îndemnându-i să aibă curaj să acceseze fonduri europene, mai ales că noul statut le aduce punctaje mai mari și îi face eligibili pentru mai multe programe de finanțare.
„Administrația locală va fi un partener real pentru toți cei interesați de turism și ne dorim să avem o comunicare permanentă cu aceștia, astfel încât să realizăm o strategie de dezvoltare a zonei montane sustenabilă și coerentă. Încă de la prima întâlnire pe tema viitorului turistic al Cugirului s-au desprins căteva idei care, cu siguranță, își vor găși locul în noua strategie, cum ar fi: realizarea unor bucle pe traseul Via Transilvanica, identificarea unor obiective care sa spună o poveste, crearea unui punct de informare turistică etc.”, a mai precizat Teban.
La întâlnire, din partea organizatorilor, au participat primarul Adrian Teban, administratorul public Marius Jibotean, consilierul în cadrul Biroului Proiecte Europene Irina Mihăilă, expertul în inovare și dezvoltare urbană, Ioan Bele și directorul Casei de Cultură Cugir, Diane Dobrean.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Prezența unui URS, semnalată la Rîmetea. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Prezența unui URS, semnalată la Rîmetea. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă Prezența unui urs a fost semnalată la Rîmetea, joi, 17 iulie 2025, în jurul orei 22.00. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă. ”A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Rîmetea. S-a transmis mesaj Ro-Alert locuitorilor din […]
Levente Ioan Polgar, Zoltan Lorincz junior și Ioan Dîrlea, cetățeni de onoare ai municipiului Aiud: ”Voi reprezenta cu cinste orașul Aiud oriunde pașii mă vor purta”
Levente Ioan Polgar, Zoltan Lorincz junior și Ioan Dîrlea, cetățeni de onoare ai municipiului Aiud: ”Voi reprezenta cu cinste orașul Aiud oriunde pașii mă vor purta” Levente Ioan Polgar, Zoltan Lorincz junior și Ioan Dîrlea au fost desemnați cetățeni de onoare ai municipiului Aiud. Levente Ioan Polgar, Zoltan Lorincz junior și Ioan Dîrlea sunt cei […]
Pavilion nou în cazarma 1025 Sebeș: Destinația, spații de cazare și săli de specialitate. În ce stadiu este proiectul
Pavilion nou în cazarma 1025 Sebeș: Destinația, spații de cazare și săli de specialitate. În ce stadiu este proiectul Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02444 Sibiu, a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare prin licitație publică a proiectării, asistenței tehnice și execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiție imobiliară ,,Realizare pavilion […]