Rămâi conectat

Actualitate

Drepturile salariale ale profesorilor, câștigate în instanță, vor fi plătite eșalonat. Proiect de lege, adoptat de Camera Deputaților; Decizia finală, la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drepturile salariale ale profesorilor, câștigate în instanță, ar putea fi plătite eșalonat. Proiectul de lege inițiat de premier, vicepremier și ministrul Educației, în calitate de parlamentari, alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost pus în dezbatere publică la Senat, după ce a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă prevede ca banii câștigați prin sentințe definitive de cadrele didactice, să fie eșalonați până în 2022. De asemenea, proiectul legislativ prevede ca toate cheltuielile pentru pregătirea profesională a profesorilor și învățătorilor să nu se mai asigure din bugetele locale, ci de la bugetul de stat.

Primul articol modificat prin noua lege este cel referitor la salariile cadrelor didactice, sporurile și alte indemnizații, cheltuieli ce vor fi suportate, de la începutul anului viitor, împreună cu contribuțiile aferente, de la bugetul de stat.

Lege privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului

Art. 1, alin. (1) – Prin derogare de la prevederile art. 104 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor prevăzute la lit. a) se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale.

Referitor la achitarea în rate, pe 5 ani, a sumelor câștigate de cadrele didactice în instanță, inițiatorii legii au propus și procentul aferent fiecărui an de plată.

Art. 2, alin. (1) – Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului de învățământ.

5% din valoarea titlului executoriu în anul 2018; 10% din valoarea titlului executoriu în anul 2019; 25% din valoarea titlului executoriu în anul 2020;  25% din valoarea titlului executoriu în anul 2021; 35% din valoarea titlului executoriu în anul 2022.

După dezbaterea publică, proiectul legislativ va fi votat sau respins în Senat, care este camera decizională. Dacă va fi adoptat, în termen de 30 de zile, Ministerul Educației va emite un ordin de ministru pentru normele metodologice de calcul pentru sumele datorate și pentru punerea în aplicare a noilor prevederi.

sursa: legeastart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Reguli noi pentru bugetari. Ce documente devin obligatorii

Lucian Daramus

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2025: Reguli noi pentru bugetari. Ce documente devin obligatorii În 2025, conform noilor reglementări, bugetarii pot primi vouchere de vacanță de 800 de lei doar dacă achiziționează un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei și contribuie cu 800 de lei din fonduri proprii. Accesul la acest beneficiu este condiționat de […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Cum se poate face dovada stagiului de cotizare. Precizările Casei de Pensii

Lucian Daramus

Publicat

în

Pensii 2025: Cum se poate face dovada stagiului de cotizare. Precizările Casei de Pensii Dovada stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 se realizează cu carnetul de muncă. În lipsa carnetului de muncă, dovada stagiului de cotizare realizat anterior […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: Acum este o perioadă foarte bună să începi o afacere sau un proiect nou. Asemenea perioade apar la 30 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: Acum este o perioadă foarte bună să începi o afacere sau un proiect nou. Asemenea perioade apar la 30 de ani Economistul Radu Georgescu explică într-o postare în mediul online de ce este o perioadă foarte bună pentru a începe noi afaceri sau proiecte, asemenea ocazii apărând, în opinia sa, doar la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea