Dr. Aurel Crişan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe Alba: „Este nevoie de fermitate”
Pentru Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba (ca de altfel pentru întreg spitalul) urmează procedura de acreditare. Din această cauză instituția trebuie să răspundă mai multor criterii de performanță. Acest proces presupune o rigurozitate deosebită a actului medical și un amplu proces de reorganizare, conform reprezentanţilor unităţii medicale.
Șeful UPU, medicul Aurel Crișan, a dosrit să explice de ce se impun schimbări în mentalitatea personalului secției.
Precizările legate de activitatea de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, vin ca urmare a declarațiilor parlamentarului Călin Potor, care a afirmat că în acest compartiment există o situație tensionată.
„Trebuie să avem un personal foarte bine pregătit deci se impun cursuri de educație medicală continuă și respectarea standardelor de performanță. Unul dintre medicii nou veniți este și instructor european pentru resuscitare, fiind acreditat de către ERC (European Resuscitstion Cuncil), cel mai înalt for european pe probleme de medicină de urgență.
Acești tineri colegi, medici nou veniți, vor organiza periodic cursuri de formare și perfecționare profesională, pentru ca împreună să ridicăm ștacheta tot mai sus, să ne aliniem altor orașe cu tradiție în medicina de urgență (Târgu-Mureș, Cluj, Craiova). Dr. Raed Arafat precum și medicii șefi ai acestor centre cu tradiție deja (Dr. Adela Golea, Dr. Cristian Boeriu, Dr. Luciana Rotaru, care sunt nume de referință în urgența românească) confirmă și sprijină aceste transformări. Există însă o rezistență la schimbare. Practic s-a discutat despre schimbarea programului de lucru, a turelor, și s-au creat probleme. Această măsură a fost prost primită deoarece rupe anumite legături, grupuri de interese, care s-au format de-a lungul timpului. Schimbarea rutinei este performantă, mai ales într-un loc ca UPU unde se cere reacție rapidă si profesionistă”, a declarat dr. Aurel Crişan.
O altă acuzaţie adusă de fostul director al spitalului vizează o presupusă teroare existentă în rândul angajaţilor de la UPU, care, conform spuselor lui Călin Potor, ar fi cauzată de doctorul Aurel Crişan. „Este nevoie de fermitate într-adevăr. Pentru unii se poate traduce si altfel,dar ca să ajungi un profesionist adevarat trebuie să faci sacrificii. Prea mult ne-am învățat parcă să cerem fără a oferi ceva în schimb. Totul parcă ni se cuvine de drept, dar când este vorba de a oferi noi, avem mari probleme de moralitate, de legislație. Cred că a venit timpul sa lăsăm orgoliile la o parte și să muncim cu adevărat. Nu doar să ne facem”, a explicat Aurel Crişan.
Acesta a mai ţinut să dea explicaţii şi cu privire la sporurile de care beneficiază personalul de la UPU. „O altă intenție prost înțeleasă este cea legată de defalcarea sporurile care se acordă personalului. Toți cei care lucrează în UPU beneficiază de un spor de la 50% la 100% . În acest moment, orice angajat, indiferent de postul pe care îl ocupă și indiferent de responsabilități, gradul de implicare sau de volumul de muncă depus, primește un spor de 75%, raportat la salariul de încadrare. Este normal să recompensăm performanța și să facem deosebire între personalul care intervine în cazurile de risc și personalul care are atribuții mai restrânse. Această intenție de a calcula defalcat sporurile i-a supărat pe unii dintre cei care lucrează la UPU și din această cauză au apărut unele plângeri”, a explicat medicul Aurel Crișan, șeful UPU-SMURD Alba.
Toate schimbările ce se doresc a fi făcute (cursurile de perfecționare, schimbarea programului de lucru, modificări ale grilei de salarii pe criterii de competență) atentează la rutina de zi cu zi.
„De ce să nu recunoaștem, teama de necunoscut (sau cunoaștere) este foarte mare, produce disconfort și te poate împinge la reacții dintre cele mai urâte. Și totul pentru că egoismul, prejudecățile, ne fac să fim propriul și cel mai mare dușman al nostru”, a mai spus medicul Aurel Crișan.
De asemenea, obiecții au fost formulate și în legătură cu înființarea SMURD-TIM. „Acest serviciu nu a fost gândit ca o jucărie,iar locuitorii județului, ai orașului sunt cei mai buni martori ai noștri. Cei care deservesc aceste mașini (cineva i-a numi îngerii roșii păzitori) trebuie să reprezinte o elită, alături de întreg personalul ce lucrează în UPU. O mare parte a personalului are chemare pentru așa ceva. Mulți au cunoștințe teoretice și practice deosebite, lucrează cu dăruire și pasiune chiar dacă condițiile sunt dificile, dar ca să ajungem unde ne-am propus mai avem mult de muncit. Munca adevărată și nu vorbe.
Nimeni nu taie sporurile personalului pentru a asigura fonduri pentru SMURD. SMURD-ul cu echipaj de terapie mobilă reprezintă un alt palier, mult mai înalt calitativ al unui serviciu ce se dorește a fi performant. Recompensare prin sporuri trebuie să apară tocmai la cei implicați și dornici să crească profesional. Cei care lucrează la UPU-SMURD Alba trebuie să devină o elită. Ne dorim calitate și să fim lăsați să muncim, iar semenii noștri să ne înțeleagă și să ne mai și ierte uneori pentru că suntem doar oameni supusi greșelii și nu totdeauna putem interveni așa de prompt și de eficient cum ne-am dori”, a mai spus șeful UPU-SMURD Alba, dr. Aurel Crișan.
În anul 2012 la UPU Alba Iulia au fost efectuate aproximativ 50.000 de consultații. De asemenea, la finalul anului trecut a fost înființat și Serviciul SMURD cu unități de terapie intensivă deservite de medici specialiști în medicină de urgență, care din data de 22 decembrie 2012 până la finalul anului trecut a soluționat peste 30 de cazuri.
În primele două luni ale acestui an medicii de la SMURD-TIM(Terapie Intensivă Mobilă) au intervenit în 180 de cazuri,contribuind astfel la salvarea multor vieți ale semenilor noștri.
Unitatea de Primiri Urgențe funcționează cu un personal de 92 de cadre medicale dintre care 11 medici specialişti de urgentă,1 medic pediatru și 3 medici de medicină generală sau cu competență de medicină de urgență. De mentionat că 3 medici specialiști în medicina de urgență și un medic pediatru au fost angajați în ultimele 9 luni, în urma unor eforturi susținute de înnoire a personalului și de creștere a calității actului medical.
Ei sunt secundați de 34 asistenți medicali și de alte categorii de personal. Aceștia sunt primii care intră în contact cu pacienții cu afecțiuni acute, cu urgentele medico-chirurgicale și de aceia de la ei se așteaptă rigurozitate, disciplină, pregătire profesională deosebită. De multe ori diferența dintre viață și moarte se măsoară în minute, sau chiar secunde.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]